Halaman

Khamis, Julai 15, 2010

abg long & kak ngah


dah lama tak citer pasal budak berdua nih. skang nih kak ngah dah banyak bercakap tapi masih pelat. kalau tak biasa dengar mmg tak paham apa yang dia kata. bila kita tanya banyak kali dia pun fedap jugak nak ulang cakap. lidah dia pendek ker ek? ermm... risau aku. hope dia bleh cakap dengan betul laa... kalau tadek perkembangan mmg doktor ada suggest gi speech terapi. tapi aku rasa mcm okeh jerk sebab dia suka nyanyi skang nih so vocab dia banyak cuma sebut jerk tak betul. nih ada satu lagu yang dia suka. dia akan ulang2 nyanyi sampai penat. aku pun penat gak dengar dia nyanyi sebab berulang sangat.


tin tin tin alatin

aek toto tate teten

nak tawen tate tintin

titapa potak titin?
(din din din aladin... naik motor takde lesen... nak kawen takde cincin... siapa botak licin?)
#biasanyer dia akan jawab adik dia atau papa botak licin.
abang long plak skang nih daya pemikiran dia makin hebat laa... (ker aku yang perasan?) sebabnyer dia selalu pekenakan aku. kadang dia tau benda yang aku cakap tu tak betul so dia akan warning... tak baik tau tipu2, Allah marah.... hahaha... kono sobijik.
aritu dia ada kata nak belikan aku kete audi sebab dia tau aku suka audi. pastu kebetulan ada kete audi betul2 lalu sebelah kereta kami so aku pun tunjuklah...
me : abg long, nih laa kete audi. abang nak belikan untuk mama kan?
abg : aah... kete audi nih laju tau sebab tayar dia kuat.
me : kalau papa bawak kete laju2 boleh jugak potong kete audi nih. kalau mama bawak jerk tak boleh potong sebab mama bawak tak laju.
abg : mama... kalau kete buruk mama potong tak?
adeehhh... dia nih mcm tau2 jerk aku tak pandai bawak kete. pernah sekali tu aku test drive selepas kena paksa dengan hb. abg long dok kat sebelah.... dengan muka pelik dia pun tanya...
"mama bleh bawak kete ker?"
sebab nyer dia mmg tak pernah nampak aku bawak kete... tu pasal dia tanya... tak kompiden nak naik ngan mama agaknya... huhuhu...
*** kisah abg long dan kak ngah tersiar dalam majalah Pa&Ma keluaran Julai.

3 ulasan:

Ina Hashim berkata...

brp umo abglong tu cikpau?bijak bercakap cam budak dh sekolah

umeboshi berkata...

ye ke chilun? ada dlm pa&ma julai ek? ish, kalo cari sekrg majalah julai, entah ada lagi ke tak ntah kat kedai. anyway, Iman pun ada nyanyi2 lagu din din aladin tu. keke.. kiut je...

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

ina : aa... tak tercapai dek akal kengkadang soalan dia. kitorang nak tukarkan dia taska lain, siap dia bleh bagi T&C lagi tu... abg nak tengok dulu kengkawan kat sekolah tu bergaduh ker tidak... aduuhh... tercengang kitorang. abg long skang nih umur 4 tahun tapi cengeng yang amat. tu payah sket nak handle.

nora : majalah pa&ma dah kuar yang bulan ogos plak rasa nyer time nih. tapi mingguan wanita yang kaler merah tu ada kuar minggu nih. kata reporter tu laa...
ohh... iman pun nyanyi jugak yer lagu aladin tu? 1 lagu betul budak2 nih.