Halaman

Jumaat, November 23, 2012

Pemfitnah dan adu domba... insaf dan taubatlah...




Satu sikap yang merosakkan sesuatu kebahagiaan umat Islam ialah 'suka membawa mulut', mereka-reka serta menambah cerita buruk, malah melaga-lagakan orang sehingga kisah yang pendek menjadi panjang. Ia juga disebut menabur fitnah iaitu menceritakan keburukan orang kepada individu tertentu dengan tujuan menimbulkan kebencian dan permusuhan terhadapnya.

Kesan daripada perbuatan itu bukan hanya merugikan seorang dua, malah menyebabkan hilangnya perasaan kasih sayang, hormat dan kepercayaan, sehingga runtuh segala sendi kebahagiaan rumahtangga. Sikap seperti itu sangat tercela. Ia satu daripada perbuatan dosa besar yang akan mendapat ancaman seksa amat berat di hari pembalasan kelak.

Antara faktor yang menimbulkan fitnah ialah dorongan perasaan terhadap orang lain, ditambah kekurangan iman dan tiada kefahaman mengenai larangan dan kemurkaan Allah, malah hati dan jiwa seseorang yang kotor, lemah tahap pemikirannya dan sukar menerima kebenaran.

"Adapun orang yang berpenyakit dalam hati mereka, maka surah itu menambahkan kekotoran pada kekotoran yang sedia ada pada mereka dan mereka mati, sedang mereka berkeadaan kafir." (at-Taubah:125)

Faktor lain yang mendesak seseorang melakukan fitnah kepada saudaranya ialah kerana ingin mendapatkan kuasa, pengaruh serta kepercayaan orang terhadap diri dan dak waannya, malah ingin menunjukkan dirinya seorang yang lebih baik daripada orang yang jadi mangsanya.

Rasulullah s.a.w menegaskan, menyelidiki rahsia dan memfitnah orang lain yang baik, termasuk ciri orang munafik yang mengaku beriman dengan lidahnya, sedangkan hatinya benci. Mereka di hari kiamat akan dibebani dengan dosa besar di depan Allah.

Hari ini medan menabur fitnah terlalu banyak. Dengan perkembangan teknologi, semakin mudah pula mengadakan berita palsu, fitnah dan segala celaan, dengan cepat tersebar ke seluruh ceruk rantau.

Bagi penyebar fitnah sepatutnya perlu bertanggungjawab atas apa yang ditulis, diucap dan disebar, bukannya menulis, bercakap dan menyebarkan berita mengikut sesedap hati tanpa di selidiki, kerana semua itu akan ditanya Allah.

"Dan janganlah kamu mengikut apa yang kamu tidak ketahui; sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya akan ditanya apa yang dilakukan." (al-Isra:36)

Orang yang menyebarkan fitnah nanti di dalam kubur akan diseksa Allah. Perkara ini dapat dibuktikan melalui kisah yang diceritakan Rasulullah s.a.w.

Suatu ketika Rasulullah s.a.w melalui dua kubur lalu baginda bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya penghuni dua kubur ini diseksa. Keduanya tidak diseksa kerana dosa besar.

Allah tidak membenarkan perkara keji, berita palsu ber kembang dalam masyarakat Islam, lebih-lebih lagi jika ia membabitkan kehormatan dan maruah seseorang.

Orang yang suka mengadu domba tidak akan masuk syurga, sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: "Tidak masuk syurga orang yang suka mengadu domba." Sebagai Muslim, sepatutnya masing-masing menghayati pengertian terhadap 'Islam' yang dianuti dan dijadikan cara hidup, iaitu kesejahteraan.

Agama kesejahteraan bukan hanya menjamin kesejahteraan kepada diri sendiri, malah ia juga memberikan kesejahteraan kepada orang lain, dengan tidak mengata terhadap saudara seagama, tidak menyakiti mereka dan tidak mencabuli hak mereka apatah lagi ahli keluarganya.

Perbuatan menabur fitnah sebenarnya lebih kejam daripada membunuh, kerana kesan kerosakannya lebih teruk. Jika dengan membunuh, walaupun ia tetap salah, tetapi mangsanya mungkin seorang, tetapi dengan fitnah mungkin mengakibatkan ramai orang dan kesannya berentetan sehingga bertahun-tahun.

Pada zaman nabi dulu pernah berlaku peristiwa fitnah, sebagaimana dialami isteri baginda, Saidatina Aisyah r.a. Beliau dituduh melakukan perbuatan keji dengan Safwan bin al-Ma'athal selepas perang umat Islam dengan Bani Mush thalaq pada tahun kelima hijrah. Akibat kejadian itu, lebih sebulan Aisyah sakit dan di asingkan Rasulullah sehingga turun ayat yang menegaskan kesucian beliau.

"Sesungguhnya orang yang membawa berita dusta itu golongan daripada kalangan kamu, jangan kamu menyangka berita itu buruk bagi kamu bahkan ia baik bagi kamu. Tiap-tiap seorang antara mereka akan beroleh hukuman sepadan dengan kesalahan dilakukannya itu, dan orang yang mengambil bahagian besar dalam menyiarkannya di antara mereka, akan beroleh seksa yang besar di dunia dan di akhirat.

Sesungguhnya orang yang suka menghebah tuduhan yang buruk di kalangan orang yang beriman, bagi mereka azab yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat dan ingatlah Allah mengetahui segala perkara sedang kamu tidak mengetahui. "Dan kalaulah tidak kerana adanya limpah kurnia Allah dan rahmat-Nya kepada kamu, dan sesungguhnya Allah amat melimpah belas kasihan-Nya." (an-Nur: 11-20)

Melalui pemcaan artikel ini sudah cukup jelas kepada umat Islam, apabila menerima sesuatu berita hendaklah terlebih dulu diselidiki, lebih-lebih lagi berita yang menyentuh kehormatan seseorang, kerana mungkin dengan penyelidikan itu dapat mengetahui lebih jelas perkara terbabit, sama ada benar atau palsu. 



******************************

kesian... seronok agaknyer tabur fitnah sebab tak boleh tengok orang senang. sedar tak sedar Allah tarik sedikit demi sedikit rahmat kehidupan dan Allah dah janji balasannya... kalau bukan di dunia tunggu laa giliran di akhirat nanti. 

dasar orang tak solat... tak takut mati dan tak takut Allah... x per... dah dia suka begitu. biarlah dia dapat bahagian dia di hari pengadilan. lebih baik kita jaga keluarga sendiri... semoga terhindar dari fitnah orang yang busuk hati. 

nak cakap apa lagi kalau dia dah suka begitu kan... kesian... kesian tak dapat rahmat Allah... jiwanya sakit dan hatinya tak tenang.. ishyy... ishyy.... ishyy.... kesian... tak mampu nak cakap apa lagi dah... di dunia lagi dah tempah tiket ke neraka. syabas..!!! anda mampu milikinya... 

Isnin, November 19, 2012

Think positive & think big

alhamdulillah...
dengan rahmat dan kasih sayang Allah dapat jugak merasa duit bonus RM3000 hasil jual Shaklee. Tak sangka boleh dapat tapi kalau dah nak dan Allah dah tentukan mmg itu rezeki kita... InShaa-Allah dapat.

Cemana nak dapat figure yang kita nak? Ini terpakai dalam mana2 biz yer... bukan biz jual Shaklee jerk.
1. Tulis berapa RM bonus yang kita nak dapatkan atas sehelai kertas.
2. letak di tempat yang mudah di lihat seperti pada cermin tempat kita tiap2 hari berbedak. saya letak di workstation di opis.
3. tulis nilai yang realistik. maksudnya yang boleh dicapai. untuk yang baru register boleh terus target RM2000 sebab nilai nih boleh dapat bila naik ke pangkat supervisor. naik supervisor tak perlu kaki so dah bleh set nilai nih. atau kalau agak2 tak berani boleh target bonus RM200... next RM600... next RM900... next RM1200... next RM2000.
4. kalau tak dapat target yang kita nak tu pada bulan nih... bulan depan cuba lagi... bila dah capai baru tingkatkan lagi nilainya.
5. beri masa utk capai. saya tulis RM3000 nih sejak April 2012 dan saya pandang tiap2 hari. usaha mestilah seiring dan jangan lupa berdoa semoga dipermudahkan untuk mencapai keinginan tersebut. pendapatan meningkat naik bermula dari rm200... naik lagi dan lagi.
6. kalau tak capai, muhasabah diri dan tingkatkan usaha serta doa. jangan berputus asa dengan rahmat Allah dan jangan buruk sangka pada Allah. kalau tak dapat bulan nih kena yakin Allah akan beri bila dah sampai waktunya.

ok lah... mungkin pada anda RM3000 tu sikit sangat tapi walau sikit cemana pun... ada saper2 nak bagi free ker? ahahaha... dan mendapatkannya hasil dari titik peluh sendiri adalah lebih puas. Alhamdulillah..

lepas nh target RM5000. jom pandang hari2 dan usahakan hingga dapat. yakin boleh... Semoga Allah makbulkan... amin..


Abg Long selamat bersunat

Alhamdulillah... dah bersunat si anak bujang. sebenarnya tak plan secara serius nak sunatkan dia. ada tanya2 nak sunat tak? dia cakap... okeh... so masa cuti hari maal hijrah ritu gi booked kat klinik as-salam sek 7 bangi. hari sabtu malam kul 9 selamat di sunatkan.

aku dan anak2 lain dok menunggu di rumah. mcm2 yang terlintas di fikiran sebab lewat sangat baliknya. apa yang terbayang dalam kepala ialah abg long lari keluar dari klinik... hahaha... haru kalau mcm tu. masa yang ditunggu2 pun tiba. sebaik pintu di buka, abg long masuk dengan senyum melebar. aikk... telahan songsang nampaknya. tak sakit ker? tak... mcm gigit semut jerk... menjawab sambil senyum... mak ai... tahan dia rupanyer... huhuhu... bagus2... abg long anak yang kuat. hb kata masa doktor sibuk buat kerja tu dia pun sibuk main iPad. tau2 dah siap... hahaha...

masa nak kencing tu dia nangis jugak sikit sebab ngilu agaknyer dan mungkin sakit tempat doktor inject bius tu. hari kedua dah pakai seluar. tapi dia mcm geli2 seluar kena kat clamp tu. yang best tu malam first lepas sunat tu siap tidur tiarap lagi. hb laa yang tidur2 ayam nak jaga dia jgn tidur tiarap... huhuhu...

lepas nih giliran adik kimi pulak. rasanyer tak praktikal nak sunat umur 12 tahun. budak dah besar dan malu. kalau nak ikutkan elok sunat kekecik sebab disuruh solat sejak umur 7 tahun so pada umur 5-6 dah sunat kira dah bersih dah budak tu dan boleh solat jemaah bila dah masuk umur 7 tahun.

Alhamdulillah... abg long berjaya melalui proses yang "menakutkan" dengan tabah dan enjoy... huhuhu...

Rabu, Oktober 03, 2012

Small office home office

alhamdulillah...

akhirnya soho yang comel dah ada dirumah. baru ler tak buat kerja bersepah2... kat meja makan ler... kat atas sofa ler.. atas katil ler.... soho berada di bilik tengah. masterbed skang jadi bilik anak2 dan bilik mak bapak kat bilik paling kecik... gelap pulak tu... aci? boleh laa... i tak kisah jerk... lebih suka tido di soho yang beno nyer sebab cepat jerk nak tgk apa2 update kat PC.


okeh nih ler barang2 yang ada kat soho. beli kat IKEA at a reasonable price. pastu soho ada sofa-bed 2 seater dan ada tv plak nyer... dah jadi port plak soho tu sumer nak bertempek disitu. sebeno nyer aku tak kenan sangat kerusi opis tu tapi dah alang2 sangat nak angkat barang takkan kerusi tak ada. nak cari kat kedai perabot semata2 nak beli kerusi pun dia suh angkat sendiri sebab beli itu jerk kan... so angkat sekali.

maka lepas nih lebih terurus laa orang kata. segala buku2 penting letak dekat2 jerk senang nak membebel masuk dalam blog... hahaha... nanti aku snap gambo real dalam soho tu yer. tak sempat semalam mcm xcited gitu... huhuh...

tq to hubby kerana jadi tukang pasang. upah pasang berapa bang? hahaha...


Jumaat, September 07, 2012

Budaya collect duit raya di aidilfitri

assalamualaikum salam satu malaysia...
sori laa blog... tersawang laa pulak. masih lagi mood raya sebab ritu tak puas beraya. makan tak puas... berjalan/berziarah tak puas... duit raya pun ada lagi tak abis nih... mungkin terlebih tukar kot tahun nih... huhuhu... (mode : excited)

tahun nih bergambar raya pun tidak. nanti2lah kalau in good mood pakai semula baju raya n bergambar konon2 macam hari raya pertama. tahun nih excited nak beraya sebab si kecil dah 8 bulan dan dah boleh bergaya dengan baju melayu. pastu first time bertema kaler pink plak tu... hb plak dalam dia dok kata NO Pink Please... i tetap paksa n dia pun terpaksa rela beraya tema pink. not shoking pink laa sayang... just nice jer dengan your skin colour... huhuhu... anak2 perempuan dan sepupu2 perempuan baju kurung sama corak sebab i yang belikan kain n minta tlg mak mertua jahitkan. kalau semua pakai pada hari yang sama dah tak cam mana satu anak sendiri... hahaha... 

hari raya pertama hingga ke 3 beraya di muar rumah mertua. raya pertama mmg ziarah 2 rumah jer... rumah nenek sebelah MIL dan atuk sebelah FIL. pastu raya kedua mmg tak berjalan ke mana sebab hb follow marhaban siap bawak abg long lagi. apa lagi, collect duit raya laa abg long... huhuhu... hari raya ke3 jalan2 ziarah saudara mara di muar dan malam tu balik ke rumah mak di skudai.

di jb lagi laa kurang tempat nak berziarah. raya ke4 tu ada reunion sekolah hb, SMAKJ. tak ramai pun yang datang tapi happy dapat jumpa geng lama. i dapat jumpa kawan sekolah rendah. agaknyer kalau tak salah isi borang masa lepas UPSR ritu, masuk sekolah menengah dengan future husband laa i... hahaha... (tapi tak ditakdirkan begitu).  hari raya ke5 lepak rumah mak ngah di BBU. jalan2 rumah sepupu di permas jaya, akak ipar di plentong. yang bestnyer nak balik masa raya 6 singgah Johor Premium Outlet (JPO). ramai jugak orang beraya kat situ... ingat nak nyoping tapi i kurang selesa sket nak shopping dengan anak2 yang bersepah nih. takut hilang time kita tengah leka membelek nak beli apa. sudahnyer hb sorang jerk yang angkat levi's sampai 3 helai... i rileks jerk tak teruja nak nyoping. lepas shopping tu sambung perjalanan balik muar. dah cecah umah PIL baru laa rasa mcm... nak pergi JPO lagggiiilkkkk....!!!! (mode : tak puas berjalan)

eh... dan panjang celoteh raya nih... sebenarnyer nak citer pasal budaya collect duit raya nih yang sebenarnya... dulu masa kekecik i duduk barek polis. senang sangat ler nak collect duit raya nih. rumah saper2 pun main redah jerk. mesti tensen jerk tuan umah... lepas satu group datang... ada group lain datang plak... huhuhu... tak putus2 budak2 datang beraya tak lain tak bukan nak collect laa nih. masa dulu2 dapatnyer 10sen paling sikit. 20sen paling biasa. 50sen kira banyak nyerrr... dan kalau dapat singgit tu kira dah... humang aiii... kayo tuan umah nih agak ehh...

skang nih budak2 kalau kita bagi singgit dia bleh tanya plak... singgit jer ker? pergghh.... tak tau bersyukur. yang best kalau bagi 20 sen dia boleh mintak lagi... sikit sangat nih... katanya... keh keh keh... kelako perangai bebudak nih. masa raya kat jb ritu ada dua round budak datang beraya. bagi sorang singgit cukup lah tu... tak kenal ntah anak saper, dari mana... kalau ikutkan ati mmg takmo bagi... aha... bukan sebab kedekut tapi... 

1. kalau boleh jgn galakkan anak pergi buat collection so called duit raya. budak2 nih kalau depa nak kutip duit raya siap naik bas dari pasir gudang... dari tiram... dari mana ceruk jerklah. contohnya sampai umah mak i, bila borak2 tu tau laa dia dari mana.... mmg tak kenal. kalau boleh berziarah tu biarlah menyambung silaturrahim contohnya sedara mara kita datang dari jauh time raya nih jerk baru dapat jumpa. adalah juga pahalanya. kes kutip duit raya nih... bagi salam... masuk rumah minum air... nak balik dapat duit raya... pastu blah mcm tu jerk. tak ke mcm mintak sedekah jerk gaya nyer tu? 

2. budak2 bawak duit banyak2 nih bimbang keselamatan disamun. malaysia sekarang nih tak berapa nak selamat. nyawa mcm tak berharga. anytime jerk boleh kena tusuk kena sembelih mcm tu ajer. lagi pulak budak2 collect duit raya nih mak pakaikan rantai n gelang emas... kemungkinan nak kena ragut tu ada. 

3. kena kidnap secara berkumpulan. senang ler kije tukang kidnap. sekali kidnap dapat ramai... 

4. keselamatan jalan raya. tiba2 kena langgar lari. anak siapa? tak tau sbb tak ada pengenalan diri. jalan ngan kawan2 sebaya tak ada orang dewasa dan bukan dari taman tu plak nyer... owhh.... sadiss..

5. seeloknya berziarah dengan keluarga lebih sopan kalau nak mengutip so called duit raya. at least kenal saudara mara dan lebih selamat kerana berada di bawah pengawasan ibubapa.

i bukan laa kedekut cuma nak highlight tentang keselamatan anak2 nih jerk.... kan depa nih permata negara... hahaha... so budaya collect nih buat secara berhemah. ikut mak pak berziarah berkenalan dengan saudara mara dah ler. kita sebagai parents pun amik tanggungjawab sama... jgn lepaskan anak2 begitu saja. banyak implikasinya... fikir2kan sebelum benda2 buruk berlaku yer... 

gtg... adioss...

Rabu, Ogos 29, 2012

Apple vs Samsung

gadjet skang nih meletup2. yang best tu ada orang mmg jenis updated so pihak pengeluar amik kesempatan laa kan... jom ambil pusing





Fauziah Hamzah (Cik Pau)
Shaklee Member ID : 846053
Mobile : 012.764.0760
Email : bibimie@gmail.com

Selasa, Julai 10, 2012

3M, 3G dan 3C

sempena bulan ramadhan yang bakal menjelma nih nak tempek promosi maipilihdotcom. 

set Tripple M (3M) utk ibu2 yang menyusukan juga bagus utk seisi keluarga



set Mighty 3 Gem (3G) utk hidangan sahur sesuai utk semua peringkat umur




yang kat bawah nih my tripple C (3C)


coach - done


clarks - done 


corelle - soon to be completed









smileee.... 





Rabu, Jun 27, 2012

cuti2 cherengin hill, janda baik.

yang dah pandai main sendiri...

yang hanya tau tidur saja....

Khamis, Jun 14, 2012

A first timer after 8 years


semalam hari pertama memandu bersendirian ke stesen komuter kajang. bukan jauh pun cuma 10 - 15 minit termasuk kesesakan trafik. cuma nak ceritanya ialah kali pertama memandu semula setelah 8 tahun dapat lesen memandu. hahaha... kali terakhir memandu ialah dari rumah mak di skudai ke rumah teman di kg melayu majidi dan balik semula ke skudai. itu pun berani2kan ajer... mati enjin toksah citer... enjin mengaum pun ada... stereng gelong2... hahaha...

semalam sebab hb tadek jadi nak tak nak kena drive juga. tak dapat drive ke opis at least ke stesen komuter. anak2 kalau 4 orang nak diuruskan mmg tak kuar pagi ler jawab nyer. kalau time cuti sekolah  nak keluar lewat pun tak apa. time dah naik sekolah nih mmg kena gerak awal sementara jalan masih sunyi. anak2 yang bertiga tu letak kat umah bbsitter. mcm kejam gitu haha... tapi derang lagi suka duduk sana. selamat bercuti yer anak2.

tinggal berdua dengan si kecil pun bosan juga. tadek kawan nak lawan cakap. dia tau sengih jerk laa... mood pun ke laut. nak kemas umah cuci pinggan pun tak jadi. biarlah rumah mcm kapal karam pun... sempat cuci baju jer itu pun sebab masuk mesin basuh... haha... tapi si kecik nih pandai juga. biasa abg kakak ada dia leka juga tengok tv. agak dia terasa rumah tu sunyi sepi dah banyak hari tak nampak muka abg dan kakak so bila tadek saper2 dia nak melalak. terpaksa laa landing sebelah dia... tu yang tak jadi kerja tu... (alasan baeekkk punya...)

 eh... tadi nak citer pasal driving kan? ahaa... hari selasa balik kerja naik bas sebab hb pergi outstation tengahari tu so pagi sempat dia antar. alhamdulillah keluar dari stesen keretapi... lintas jalan... bas pun sampai. tunggu penumpang di pekan kajang plak pastu sampai umah kul 7. baby kimi dah mintak tlg jiran amikkan so lepas dah letak2 bag sumer kat umah, gi amik kimi pulak kat umah jiran tu.

rabu pagi start enjin terus drive. sebelum tu hb pesan malam2 sket bawak ler pusing2 keliling. dalam hati kata... malas ler plak... dah kompiden nih... boleh punyer... hahaha... kekok jugak laa nak gohead gostand pagi tu. yer lah dah 8 tahun tak bawak. asik mati enjin jerk... tup2 mati depan guard nak keluar kat gate berpalang tu... hahaha... start angkat clutch mati... start angkat clutch mati... dua tiga kali... rasa nak nangis nak turun kete mintak tolong kete belakang alihkan kete pun ada jugak. pastu kuatkan semangat... start... jalan... hoyong hayang stereng... hehehe...

simpang nak antar kimi tu mati enjin jugak. dah ler nak kena kuar rebut2 sementara tadek kete sebab kena masuk simpan depan... belasah jugak laa... alhamdulillah dapat masuk. lepas antar kimi bermulalah perjalanan ke stesen komuter. lama jugak laa tunggu kat simpang nak keluar jalan besar. mesti orang belakang maki2. mula2 bas nak lalu.. pastu kereta... kereta... kereta... sebenarnya boleh celah sebab ada bonggol kat situ tapi sebab penakut punya pasal sampai betul2 kosong baru celah. lagi pun masih awal pagi so tak baper nak ada kete lalu lalang sangat.

cabaran paling gerun amik simpang. siap nak hapal pusing stereng berapa darjah... kat simpang nih.. simpang depan... dan simpang nak ke komuter.... sengal tak? tapi akhirnya sampai jugak laa kat stesen komuter. parking sisi jalan sebab takut nak parking tegak nanti tak boleh keluar... hehehe... so dapatlah naik komuter awal pagi kul 7... best nyer tak rushing.

kalau pagi cabaran tadek kete...petang plak cabaran jammed. bas sekolah... lori... budak balik sekolah... amik penumpang kat stesen komuter... sesak laa situ. masa nak kuar tu nasib baik ada hamba Allah yang bagi laluan. hahaha... mungkin dia pasan kot aku dok gohead gostan kat situ takut terbantai kete yang parking tepi2 tu. sampai umah tak pasan aku park kat petak oku. dok laa merayu kat guard jgn clamp sbb aku tak tau mana nak parking dah. nak panjat parking x berani plak... huhuhu...

pagi nih dah ok. improved la kawalan clutch ngan minyak tu. balik nih kang sekali lagi dok hdap jammed. hope harinih lebih baik dari semlm. insya-Allah. kalau dulu orang selalu kutuk2 perli2 renew lesen tak bawak kete laa apa laa... tapi aku percaya kalau dah sampai masanya Allah lorongkan kekuatan dan kemudahan. yang aku fikir ialah boleh... boleh... boleh... moralnya... tak salah berasa takut... tapi dalam masa yang sama tanamkan keyakinan dalam diri... yakin yang aku mesti cuba dan akan cuba... mesti... mcm citer aku dalam entry sebelum nih tentang dare to dream. hb pernah jugak suruh drive tapi dah takut so tak cuba juga lah... dalam masa yang sama ulang kata2 positif dalam minda... akhirnya ketakutan itu hilang dan yang ada sekarang... aku mesti cuba hingga berjaya... dan segala pergantungan hanya pada Allah... semoga Allah melindungi dan memudahkan urusan ku pada hari ini dan yang seterusnya... aminn... :)

so... what's next?


Rabu, Jun 13, 2012

wordless wednesday



hari pertama memandu selepas 8 tahun tak pegang stereng. sian awak kena tinggal kat tepi jalan. mati enjin banyak kali sampai tak terkira tapi pagi tak per kete tak banyak. balik nanti cabaran tempuh jammed plak... hope selamat sampai. aminnn... 

Jumaat, Mei 25, 2012

dia kini Allahyarhamah...

innalillahiwainnailaihirojiun...
(cerita penuh di sini)
aku pernah menulis tentangnya dulu... kini telah pun dipanggil pulang oleh Maha Pencipta. sesungguhnya kita hanya merancang dan ketentuan Allah jualah yang lebih baik. walau apa pun yang terjadi, life must goes on. bak kata sis anamiraa yang aku print dan tampal kat dinding.... focus on what you have instead of what you have lost. what you have at hands are the only thing that matters and be happy. be thankful. find all the reason to be happy and be.

doa ku, semoga tenang di persemadian dan ditempatkan dikalangan orang2 beriman dan beramal soleh... amin... alfatihah...



Rabu, Mei 23, 2012

dare to dream

orang kata angan2 mat jenin. biar kita berangan dan usaha utk dptkan apa yang kita nak. tadek angan2 maka tadek cita2. tak mustahil utk kita dapat apa yang kita impikan. silap2 boleh dapat free... hehehe...


tahun lepas ada buat entry tentang nak angkat tepon baru... di sini. kini sudah ada dalam genggaman... iphone 4. ramai orang tanya kenapa tak amik iphone 4s. yang model ini sudah ketinggalan kerana nak keluar iphone5 pulak (tapi tak tau bila). ada yang kata angkat ler samsung galaxy note teknologinya terkini. mmg berkenan juga tapi ukur baju di badan sendiri. tak mampu nak angkat walaupun sangat berminat. mcm2 cadangan yang kawan2 kemukakan... akhirnya ip4 juga pilihan daku.



jawapannya mudah. ia adalah sangat murah. (REALLY?) sila beliakkan biji mata... hehehe...
harganya cuma RM699. naper? tak percaya... sungguh... RM699. tak caya tengok sini...

mengimpikan sesuatu (berangan) bagaikan memberi cas2 positif yang akan membawa kita ke arah yang kita impikan. sentiasa membayangkan apa yang kita hajatkan menjadi kenyataan dan lebih baik lagi impian itu dicatat agar kita jelas dengan impian tersebut. bukan itu saja... bacalah impian yang dicatat setiap hari.

ini baru satu contoh. pada entry terdahulu somewhere in 2009 ada entry tentang nak beli laptop dan gambar yang aku tempek ialah apple mcbook. boleh tengok di sini. kalau dah mmg ditakdirkan akan ada dalam genggaman... samada cepat atau lambat jerk nak dapat. now... dah ada di rumah... get it for free.. (REALLY???) sila beliakkan biji mata lagi... hehehe... free sebab ada orang tak reti guna so... nah amik ko pakai. free laa tu kan?

contoh yang lain. dulu2 mmg dah berminat nak sambung blajar kat jepun. tapi malangnya mak ngan abah tak bagi pergi obersea. so... dapat verangan jerk lah... one fine day sekitar 2008, elok bangun dari tidur tiba2 terkucil dari mulut... "satu hari nanti aku akan pergi jugak ke jepun... mesti... aku mesti..." masa tu hati macam yakin beno. tak lama lepas tu boss panggil....
"u menyusukan anak lagi ke? boleh pergi kursus ke Jepun? 3 minggu boleh tak?"
oohh... serasa mcm nak melompat. dapat pergi jepun for FREE.

maka dengan itu marilah kita verangan yang indah2 dan berusaha utk mencapainya. what is your next dream? lets write it on a piece of paper and read it everyday with confident... lets start.


Isnin, Mei 21, 2012

Bangun lewat dan keretapi



pagi nih bangun lewat hampir jam 6 pagi. mana tak lewatnya tak cukup tidur. kul 3 pagi baru nak lelap. sibuk siapkan order customer shaklee sampai ke pagi.... huhu... bajet nak kejar komuter jam 7.30pagi. dulu tak tentu jugak time ni kadang ada komuter kadang tadek. so tak mengharap sangat laa... tapi sejak2 dah ada koc yang panjang berjela tu nampak gaya mcm kerap jugak komuter lalu. mungkin dah tukar jadual kekerapan perjalanan agaknya.



mcm biasa siapkan abg long. kak ngah mcm biasa jugak tunggu papa yang angkut dia bawak masuk bilik air. dah siap sumer tengok2 dah lewat. sah kena amik ketapi kul 7.30pagi. itu pun kalau sempat ler... bulatan bangi nak ke jalan reko tu sesak juga kalau keluar selepas jam 7 pagi. sampai ktm kajang tengok tak ramai orang. mungkin dah terlepas kot. lepas beli tiket tu tengok2 ada keretapi kelabu yang nak gi utara tu.... oohh... aku mmg sangat centa ini ketapi sebab banyak seat kosong dan orang yang nak turun kl sentral jek yang naik so sumer orang dapat ler duduk.



berlari2 anak jugak laa nak panjat tangga lagi lintas ke stesen sebelah. hon ketapi pun bunyi... alamak... tak sempat... masa tu aku dah nak turun tangga ke stesen sebelah sana tu. alhamdulillah sempat melompat masuk... hahaha... nasib baik sempat naik dan harapnya sempat ler sampai. kalau dia sedang mula bergerak perlahan pun sempat nak naik rasanya cuma antara berani dengan tidak jerk... ada beran..? kata bang bang boom!



tengok2 pintu yang aku masuk tu tembus ke kantin keretapi. ingat nak lepak kantin jerk... tapi kang semak plak kot ada orang mmg nak dok kat kantin. aku terus jalan cari seat. sampai hujung koc tadek seat. koc yang kebelakang lagi koc katil plak. lepas 2 koc katil tu baru koc yang ada kerusi semula. malas laa plak nak tempuh koc katil. sebenor nyer seat ada masa aku lalu tadi tapi sebab masalah pentingkan diri sendiri tak taulah mana derang belajar. seat tu elok2 boleh duduk derang letak bag. aku pun tak tau laa beg derang ker atau mmg ada bag penumpang lain yang pergi toilet ker kan... aku malas nak cara so berdiri laa dekat dengan pintu ketapi. dalam hati tu fikir2 jugak nak lepak kantin bleh breakfast sekali... hahaha... pastu pokcik tiket lalu... dia suh duduk aku cakap dah penuh. dia pun pi bukak ada satu kerusi lipat kat pintu keluar... aah... aku lupa ada kerusi lipat tempat orang lepak2 nak isap rokok kat situ... hahaha... teringat kenangan masa gi kedah wedding naza dan zahar. best wooo nek ketapi gi utara. sawah luas terbentang... hijau jerk... nantilah satu masa nanti bawak anak2 jalan nek ketapi amik yang katil punya. berkampung laa dalam ketapi buat mcm umah sendiri.. huhu...



sampai area mid valley tu benti agak lama sikit. nih takut tak sempat punch jerk nih... berdoa mintak2 sempat... sampai sentral berkejar amik lrt plak. alhamdulillah manage to arrive n thumb print at 8.15am. ngam ngam gitu. lenkali kalau ketapi nih lalu aku nak lepak kantin jerk bleh breakfast siap2. sampai bangsar naik ofis jerk terus on pc... huhu...



itu jerk lah nak citer rini.... tentang sikap prihatin terhadap masyarakat. ecehh... dah mcm ahli politik plak nak citer tentang masyarakat... hahaha... mungkin depa nih spare seat tu utk orang buncit preggy saja. bersangka baik jerk lah... huhu...





adiooss...












Isnin, Mei 07, 2012

Pesanan dari abg angkat

JURUJUAL BERJAYA YANG MEMPUNYAI MOMENTUM

Ia adalah amat penting bagi jurujual untuk mewujudkan momentum. Rasanya seperti memulakan lokomotif. Ia mengambil 238 paun tekanan untuk mendapatkan lokomotif bermula. Ia hanya mengambil masa 33 pound untuk lokomotif meneruskan  perjalanan sebaik sahaja ia telah mendapat kelajuan penuh. Tetapi jika lokomotif berhenti, ia mengambil masa 238 paun tekanan untuk mendapatkan ia bermula lagi.

Sama keadaannya dengan jurujual. Sebaik sahaja anda dapat pulangan, ia hanya mengambil sedikit usaha untuk meneruskan jualan. Jika anda berhenti atau mempunyai gangguan dalam aktiviti jualan anda, ia mengambil jumlah yang sama disiplin dan usaha untuk membina semula momentum yang ia lakukan pada awal lagi. Itulah mengapa ia begitu penting bagi jurujual untuk mengekalkan momentum.

Kunci kepada momentum adalah untuk membina satu tradisi kemenangan. Mana-mana pasukan boleh mendapatkan mood untuk memenangi satu perlawanan, tetapi rahsia itu adalah untuk mendapatkan mood kemenangan yang konsisten. Mereka yang berdisiplin, fokus dan mempunyai strategi jualan boleh mendapatkan jualan hampir setiap produk. Momentum dan kemenangan berterusan boleh diramal dan boleh dipercayai.

Sentiasa fikirkan dan gambarkan di minda anda dengan imej kejayaan. Pada awalnya, ini akan kelihatan janggal dan palsu, tetapi tidak lama lagi ia akan menjadi tulen dan semulajadi. Ingat, anda menjadi apa yanganda fikirkan tentang masa hadapan.

Momentum datang kepada jurujual yang mempunyai ketabahan apabila perjalanan semakin mencabar. Apabila mereka mempunyai pekerjaan yang perlu dilakukan dan melihat matlamat mereka dengan jelas dan mengambil semua usaha keras dengan tenang, mereka kuat melalui semua masalah dan halangan.


Anda akan mendapati bahawa jurujual yang mempunyai momentum membuat lebih banyak panggilan, membuat lebih banyak persembahan dan proses jualan keseluruhan mereka digilap kerana amalan yang menjadi kebiasaan.

Momentum adalah satu kemestian bagi jurujual yang ingin mencapai kejayaan.


Semoga berjaya dengan jualan yang baik!




Brian Tracy.

Selasa, April 24, 2012