Halaman

Rabu, Disember 09, 2009

padan muka

oohh... konon2 nak cari template best.. last2 bloglist kengkawan sumer hilang... padan muka aku... huhuhu... adehhh... nak nangis jerk rasanyer nih. sila laa jot down ur blog address yer.. tq.

Selasa, November 24, 2009

lagu kak ngah


semalam dalam kereta, kak ngah ada nyanyi lagu air pasang pagi surut pukul 5. sebutannya tak jelas pun tapi bleh agak dia nyanyi rangkap yang mana. sampai yang cik baba jatuh dalam parit tu dia asik ulang2 jerk... lirik pun jauh bebeno dari yang asal. aku ngan hubby bantai gelak nak pecah perut. lupa plak nak record dalam henpon.... nih yg kak ngah nyanyi :

cik baba jatuh dalam parit (versi pelat tak dapek nak translate)

cik aminah ketawa jerit2 (cik nak ayam... ayam percik saper)

hua hua hua... kenapa laa lain beno lirik nyer tu kak ngah weh... kak ngah nih mmg suka menyanyi kot... oohh... mama dulu pun menyanyi juga... benti pun sebab papa yang tak bagi... ahakss... ke mana tumpah nyer kuah kalau tak ke nasi... tapi sikalang pitching dah out. untuk hiburan kuarga jerk buleh tapi jaman skang nih saper laa yang nak dengar lagu2 asli lagi ek... huhuhu...


Selasa, November 17, 2009

i'm back


oohh... cuti bersalin dah berakhir. hari nih 2nd day start kije. banyak benda yang aku nak buat esp. membaca blog kengkawan... (cehh... bukan nyer nak buat kije yang tertangguh... ampeh sungguh...). dua bulan tadek internet memang busan laa beb. nak bayar bill pun payah. blog pun dah bersarang gitu. nantilah kalau internet dah sambung kat umah bleh laa update banyak benda... (hek eleh... mcm banyak sangat nak citer.)

okeh sedikit update berita2 penting.

#1 - tentang baby baru... pagi 14 sept aritu aku sakit sejam sekali start kul 1.30 pagi. sampai kul 4.30 pagi bangun siap2kan sahur. kul 5 pagi tu sempat makan sahur sebab aku tak nak hilang energy kalau laa baby kali nih kena tunggu 6 jam jugak baru nak keluar (mcm abg dan kakak nyer itu). kul 5.30 pagi dah sakit sesangat so hantar abg ngan kakak gi taska (kena laa bayar OT pasal antar sejam lebih awal). sampai kat spital serdang kul 5.50 pagi. register gitu gini pastu lepak kat bilik menunggu amik degup jantung baby.... ECG ker apa nama dia ek? pastu tetiba rasa mcm nak menolak2 kat muka pintu... panggil misi suh tengok jalan kot laa dah mmg nak kuar ker kan. dalam kepala nih dah set to be prepared for 6 hours menunggu nih... huhuhu... tiba-tiba...

eh... jalan dah fully bukak. anytime jerk nih... kata cik misi dan meleraikan segala ECG sambil memekik kepada seorang lagi misi untuk menolak katil hingga ke bilik bersalin. kali nih mmg tadek prepare air selusuh mcm yang sebelum2 nih. aku tawakal jerk laa... doa bebanyak semoga di permudahkan bersalin kali ini. sampai bilik bersalin, contraction tu tadek laa kuat sangat tapi baby mcm dah nak terkeluar gitu. nak kata sakit sangat tu tadek laa... (ker aku dah terlupa sakitnyer? maklum ler urat dah putus... huhu..). elok jerk ayang masuk dok sebelah katil, bidan pun datang suh bukak kaki. tetiba... POP..! air ketuban pecah... nasib baik bidan sempat hadang ngan tangan. kalau tidak direct kena muka n masuk mulut dia ker kang... hahaha... pastu rasa tak baper sakit sangat sebenar nyer tapi bidan suh teran. kalau tak sakit cemana nak teran ek... pastu ada rasa contraction sket baru ler teran. alhamdulillah... selamat melahirkan baby Nur Ain Maisarah (nama sebelum nih Nur Ain Syuhada tetiba jek hb nak tukar nama) pada pukul 6.32 pagi. kali nih mmg betul2 express. nasib baik sempat sampai spital. kalau tidak mau terberanak dalam kete atau kat umah. bidan tu pesan jugak next time kalau mengandung lagi sakit sikit pun cepat datang spital takut lambat2 nanti tak sempat. yang paling best bersalin kali nih tak koyak so tadek jahit. aku rasa sebab faktor baby kecik laa kot. baby maisarah berat lahir dia 2.74kg. abg long dulu 2.75kg beza sikit jerk tapi jahit banyak giler pasal anak 1st ek... biasa laa tu.

bb kecik kali nih tak bawak banyak masalah. malam pun tak nangis2. tengah malam pun tido jerk dia. dalam pantang ker... lepas pantang ker... elok jerk dia. alhamdulillah syukur sangat sebab letih sebenarnyer nak layan yang kecik dan yang besar dan yang lagi besar (bapak budak). so far abg long dan kak ngah sayang baby maisarah cuma terlampau sayang sampai dicubit2 nyer baby tu (kak ngah nyer kije laa tu). abg long dah jadi semakin matang n very helpful. kak ngah pun dah pandai berdikari dan banyak benda dia nak buat atas usaha sendiri. rumah pulak dah jadi makin bersepah sebab abg long dan kak ngah dah bleh main bersama so duduk dapur selongkar kitchen cabinet pun dilakukan bersama2 (syabbass anakku...!!!). dah sediakan bilik mainan pun bukan nak main dalam bilik... angkat satu persatu mainan tu dok main kat hall. simpan semula tak mau plak tu... penat nak kutip.

#2 - sekali lagi hb jobless. baru 3 bulan kije dah kena benti kije. kali nih boss bentikan kije dengan alasan not well performed. cerita di sebalik diberhentikan kerja itu sebenarnyer boss dah amik dua orang budak buat praktikal kat situ. sorang dibayar rm600 maka nyer dua orang jadi rm1200 sedangkan gaji hb rm1800 kat situ. dah hujung2 tahun nih sale tak banyak sebab most of the company dah tutup account so derang susun bajet untuk tahun depan plak so tak banyak sales yang kampeni hb tu dapat buat. tak banyak sales maka nyer tak banyak untung. kalau tak banyak untung makna nyer tak bleh nak bayar gaji laa tu... bonus lagi laa toksah mimpi... huhu.. aku pasrah. tengok anak2 ada 3 mulut nak disuap. yang kecik tu suap susu badan dulu buat masa nih... tapi masa depan nak kena suap makan gak kan... huhuhu... tak per lah ada rezeki kat tempat lain kot. yang best tu notis benti 24 jam gitu.... esok awak dah tak payah datang tapi nanti awak buat dan hantar surat benti kije. maka disitu tak nampak laa pemecatan segera oleh boss dan awaklah yang sukarela memecat diri sendiri. bagus begitu... amalkan laa yer.

#3 - taska abg long dan kak ngah dah berpindah maka aku lah yang akan susah payah nak menghantar kot laa ada masa2 hb tadek nanti. lot tadika kat bawah apartment tu ada orang beli so dia nak buka taska juga kat situ. taska abg long dan kak ngah pindah ker kawasan perumahan sri kejora bleh nampak dari rumah aku. abg long dan kak ngah happy kat situ sebab environment baru at least tadek laa dok terperuk dalam bangunan mcm kat taska yang lama tu. kali nih bleh laa main2 playground kat luar dapat tempias cahaya matahari. alhamdulillah budak2 nih happy gi sekolah. abg pun dah tak pakai diapers waktu siang. be**k pun dah bleh kat toilet. cara berfikir dan cara bercakap pun dah advance. ini sudah mencapai satu peningkatan. kak ngah pun tak kurang hebat. kalau orang usik dan dia tak suka, sambil menjeling dia tunjuk penumbuk. kalau orang dengki dia akan gigit. oohh... kak ngah sangat hebat gitu. semalam gi check-up kat klinik tinggi kak ngah dah 71cm di usia dua tahun... ohh.. satu peningkatan yang hebat jugak tu... hehehe... kad OKU kak ngah akan siap bulan depan. insya-Allah...

#4 - rumah yang penuh dengan contengan mural kini dalam proses cat semula. dah siap cantik nanti aku amik gambar dan paste dalam blog. totally different laa umah aku tu. kalau ada duit lebih aku nak upgrade benda2 lain jugak such as perabot dan perkakasan di rumah. kalau ada duit laa... huhuhu... bilik mainan tu nanti akan jadi bilik kak ngah. nak letak katil so that budak2 dah bleh berdikari tido kat bilik sendiri.

#5 - perpindahan ke opis baru dijangka pada bulan march tahun depan. aiseh... cemana laa rupa nyer dok kat opis baru. maka nyer semangat kena laa baru gak kan.. insya-Allah. semoga Allah permudahkan segala urusan. aminn...

okeh laa penat update. nak gi jalankan rutin mengepam susu. mcm nih laa kan bila ada baby baru... huhuhu... adios...

Jumaat, September 11, 2009

Selamat Hari Raya


maaf zahir dan batin. wah wah wah... in advanced gitu. bukan apa... takut hujung minggu nih kang terasa sakit2 nak bersalin... minggu depan dah tak datang kerja pulak... kali nih mmg sarat bangat. aku dah tak larat nak jalan. sesikit jalan pun dah semput. nasib baik laa opismet gi balik kije nek kete. aku pun menumpang senang jua adanyer... bayar gak laa duit minyak... tak kan nak menenggek free jerk kot... orang berbudi kita berbahasa gitu.

just nak update. aritu scan di HUKM doktor kata okeh jerk. ukuran bb mengalami kelewatan jugak dalam seminggu dua tapi dia kata itu biasanya normal. tak laa jauh sangat mcm farhana dulu sampai 7 minggu lewat mmg suspek something lah...

update lain ialah bonus tak ada untuk raya kali ini. so kepada sesaper yang datang rumah tu mintak ampun mintak mahap bebanyak pasal aku mmg tak sediakan duit raya untuk ini tahun. lagi pun bagi duit raya bukan nyer wajib yer tak? adat jerk. mintak mahap sesangat ler ek. lagi pun kalau ada duit aku tak kan prepare untuk duit raya punyer lah... kompem untuk persediaan kedatangan bb yang baru nih. persediaan kuih raya pun tak ada pasal aku beraya dan berpantang kat johor so tadek laa persediaan kuih raya kat kajang. bukan ada sesaper yang nak datang pun.

wokeh kita tunggu next week sempat wat last posting ker tidak.. huhuhu... akhir kalam, selamat mengakhiri ibadah puasa dan menyambut kedatangan syawal dengan penuh kesyukuran. semoga kita berpeluang bertemu ramadhan di tahun hadapan... wassalam.

Rabu, Ogos 26, 2009

detail scan



semalam EL sebab seharian dok kat spital. pagi appointment follow-up farhana kat paeds hospital serdang. petang plak aku gi buat appointment untuk detail scan di HUKM. masa register tu nurse kata dah lewat sangat nak wat detail scan sebab dah besar. biasa nyer detail scan buat dalam minggu 21 - 26 or 28 mcm tu... ntah aku pun tak ingat. nak safe amik laa minggu 24... heheh.. so dia letak appointment next week 3hb sept waktu pagi. katanya lagi, mungkin doktor akan pay attention sket laa kot pasal ada history. aku pun heran gak laa naper doktor kat tanglin tu tak buat refer letter utk detail scan pada usia2 20-an aritu. nih mmg dah lewat kiranyer scan biasa2 jerk laa kan. hope doktor HUKM yang akan scan tu okeh laa... tak mcm doktor kat tanglin. dah ler tak nak scan sebab aku yang request... surat refer scan kat tempat lain pun dia takmo buat. ker tak tau sebenarnya bila ada history mmg kena detail scan? aa... tak tau aa tu.

masa dok jumpa doktor paeds kat serdang tu aku ada cakap jugak nak gi HUKM untuk detail scan. dia pun kata lewat dah nih masuk 36 wks sebab nyer biasa buat dalam 20-an gitu. pastu dia kata lagi tujuan buat awal2 tu adalah supaya ada pilihan samada nak teruskan kandungan atau pilih untuk gugurkan... aku pun ternganga jerk... bleh ek suka2 nak bunuh janin gitu? mungkin itu satu pilihan yang munasabah daripada kuar2 tengok cacat pastu ko takmo bela plak ek... oohhh... kejam lagi keji weh...

so far aku just nak be prepared jerk. kot laa sekali lagi cross terdapat baby achond jugak ker kan... haa... at least tau mana nak tuju. scan di tanglin aritu pun at 36wks ukuran baby masih 33wks... so due date sumer dah anjak ke depan lagi... ermm... aku harap lahir cukup sifat dan sihat... itu pun dah buat aku bersyukur. kalau Allah bagi baby achond lagi aku percaya ada rezeki bb tu nanti. sudah nyer aku laki bini yang dok menumpang rezeki anak2... tak gitu? huhuhu...

Ya Allah, semoga Engkau beri kesihatan yang baik pada baby yang dalam kandungan nih dan semoga aku bersalin dengan selamatnya... aminnn...

p/s : terfikir gak nih nak bersalin kat ner. kat spital banyak virus H1N1. nak bersalin kat umah bleh gitu? ngeh ngeh ngeh...

Jumaat, Ogos 21, 2009

makan2 bersama sis ana

hari nih pukul 11 aku dah terpacak kat mid valley. yang pertama skali aku pi parenthood expo. penat betul berjalan2 tapi okeh laa dapat goody bag berisi benda2 free. yang kedua ialah makan tengahari bersama sis anamiraa sempena pemergiannya ke birmingham tengah bulan depan. hohoho... yang datang tadi ada mynie, ummuauni, mrsnoba, mast, raihan, cik_yan, jua, lola, erna, mamaadib... errr... rasa nyer nih jerk bloggers yang hadir. ramai yang nak datang tapi sebab masalah kejauhan... hehehe... nanti aku tempek gambar. amik pakai henpon jerk... uhuhu..

Selasa, Ogos 18, 2009

nak sekolah baru

aritu rahimi pernah bgtau dia dah takmo sekolah kat taska tu lagi. aku pun fikir2 mungkin dia nak berubah angin kot... so try surf2 kot laa ada sekolah berdekatan. sebenarnya yang depan simpang nak masuk taman sepakat indah 2 tu lagi ler dekat tapi aku dok berkenan kat sekolah little caliphs nih pasal islamic medium. aku tak ler call lagi... nanti senang2 nak ajak hb gi ronda2 kat sekolah tu. kalau apartment sri Ixora tu dah bukak nanti aku rasa ada jalan nak tembus ke seksyen 7 bangi tu. kompem bleh antar/ambil rahimi jalan kaki jerk pasal dekat sangat. kalau ikut simpang depan tu kira jauh ler kena nek kete. erkk... kompem tak kompem nak tukar sekolah tu tak tau lagi laa tengok keadaan dulu cemana. kalau tak cukup bajet still lagi antar kat taska bawah apartment laa jugak. hope ada rezeki mendatang seiring dengan pertambahan ahli keluarga tahun nih... amin... hehehe..

okeh citer weekend aritu, aku balik kg pasal sepupu aku meninggal kerana kanser kelenjar. di kesempatan itu juga dapat laa bawak budak2 nih balik kg. bulan lepas dah balik jugak pasal pak ngah meninggal tapi sekejap laa tak tido pun kat kg. rahimi plak asik tanya bila nak balik umah atok... so kali nih dapat laa tido dua malam kat muar. suka betul dia dok kat kg. siap bangun pagi2 masa hari sabtu tu. aku tanya apsal bangun awal, hari nih kan tak sekolah... dia bleh jawab plak tu.. kan dah siang tu, nampak tak? padahal kat luar tingkap tu masih gelap kul 6.30 pagi... sukati ko laa... pepagi dah bangun main dengan adik dia. mulut dia becok betul asik bercakap jerk sampai letih atok dia nak menjawab. adik plak mcm biasa takmo kat atok nenek. mcm jinak2 merpati gitu. susah betul nak mesra yang sorang nih... nak balik kajang tu baru laa nak berbaik2 dengan semua orang... cehh... nyampah...
ahad tu balik kajang kul 3.30 ptg. hujang plak dalam perjalanan. so jalan ler slow2 pasal cermin kete tak baper clear dalam hujan lebat tu. hb plak nak kuar ikut bukit mahkota... lalu UKM sesak laa pulak pasal ada pesta konvo... aisehh... pastu singgah hentian kajang jumpa adik hubby. dia dah lama nak jumpa anak2 aku nih. windu laa kot sejak2 pindah nih jarang dah jumpa. pastu budak2 nih kemain melekat lagi ngan dia. nak makan pun aunty dee yang suapkan. kul 7.30 gitu uncle faris datang tiba2 jerk adik jadi stone... apsal plak minah nih kontrol ayu plak... abang plak dah melekat ngan uncle faris siap bergurau senda gelak ketawa lagi... adik diam jerk duduk atas pangku aku. malu2 plak... mcm laa orang nak ngorat awak cik adik weh... kan bopren aunty dee tu... har har har...
nak balik lepas makan tu rahimi takmo ikut kitorang plak. kata nyer nak ikut gi umah aunty dee... aisehh... kitorang tinggal jerk dia ngan aunty dee.. nanti dia hantar katanyer. kul 10 baru antar balik umah... tido dah pun. nasib baik uncle faris kuat nak dukung rahimi. kalau aunty dee yang dukung bleh tumbang dia. aunty dee kata dia bawak jalan2 pastu tertido dalam kete. kepenatan laa tu. esok pagi masa nak gi antar ke taska aku tanya dia aunty dee ajak jalan mana? dia kata... jalan2 cari pasal.... wargghhh kah kah kah... tergelak aku pagi tu... pandai menjawab skang yer... huhuhu...

Khamis, Ogos 13, 2009

papa pergi mana?


papa ada tak kat rumah?
-
papa tak de.
-
papa pergi mana?
-
papa pergi melaka.
-
melaka tu kat mana?
-
ermm... (blank x tau nak jawab cemana... hehehe...)
-
papa nih tak nak bawak imi laahh... (nada frust)
-
papa ada kerja sayang, bukan gi jalan2... lenkali kalau ada duit papa bawak kita gi jalan sama2 yer

*****
hubby outstation 3 hari kat melaka. tiap2 kali ambil budak berdua tu kat taska, soalan yang sama jugak laa si abang akan tanya. kalau dah anak bapak tu tak leh nak berenggang sket. kalau aku yang outstation agak nyer pernah ker tidak dia tanya ek?

Khamis, Ogos 06, 2009

lagu pantun budi

Pantun Budi oleh Tan Sri Dato' SM Salim

Kalau menebang Kalau menebang si pohon jati
Papan di Jawa, aduhai sayang Papan di Jawa dibelah-belah
Kalaulah hidup Kalaulah hidup tidak berbudi
Umpama pokok, aduhai sayang Umpama pokok tidak berbuah

Bunga selasih Bunga selasih si bunga padi
Buat hiasan, aduhai sayang Buat hiasan di dalam taman
Pertama kasih Pertama kasih kedua budi
Yang mana satu, aduhai sayang Yang mana satu nak diturutkan

Datuk laksamana Datuk laksamana ke Bangkahulu
Belayar kapal, aduhai sayang Belayar kapal membawa garam
Bagailah mana Bagailah mana kapal nak lalu
Kuala sudah, aduhai sayang Kuala sudah dilimbung karam

Bungalah padi Bunga padi bunga kiambang
Buat hiasan, aduhai sayang Buat hiasan di taman bunga
Buahlah hati buahlah hati Kekasih orang
Hamba menumpang, aduhai sayang Hamba menumpang gembira saja
***
pagi tadi dalam bas berkumandang lagu nih masa dah dekat nak sampai ke kl. aku mmg suka lagu nih... tetiba rasa mcm tergedik2 nak ajar anak2 aku joget zapin. maklum laa anak aku kan sepasang so kira dah der partner laa... hahaha...
lately anak2 suka nyanyi lagu kekanak. agaknyer mmg cikgu ada ajar masa kat taska. adik plak pandai pilih lagu. ada lagu tertentu jerk yang dia suka. abang plak suka bangau oh bangau... tapi aku letih nak nyanyi dari bangau sampai ke ulau tu... panjang sangat semput rasa nyer.
ohh... abang skang dah pandai demand. dia dah takmo skolah kat taska tu lagi. dia kata nak skolah yang ada taman mainan (kat deret2 rumah teres area kajang mewah tu). kat situ sekolahnya semua kat corner lot... tu yang ada taman mainan tu. aku plak mmg nak masukkan dia kelas tahun depan. kalau tak ada kelas untuk budak umur 4 tahun kat taska yang skang nih mmg kena pergi tempat lain laa kot. apa yang penting skang abang bleh grad potty training. selain jimat cost beli pampers, aku nak dia pandai berdikari mengurus diri. err... tapi bab2 bercebok tu kena pantau sket laa... lagi satu time dia nak berak akan mintak pampers jugak... takut jatuh dalam lubang tandas katanya... huhuhu...

Selasa, Ogos 04, 2009

toilet training


semalam masa ambil budak2 kat taska tengok imi pakai baju tidur tapi seluar pendek... aikk... kata cikgu ida, derang toilet train bebudak nih. setengah jam sekali tanya nak buang air atau tak. sebelum kitorang datang collect bebudak tu dia terkencing plak... tak sempat bgtau kot. tu yang pakai baju lain seluar lain... huhuhu... bagus jugak cikgu2 buat inisiatif mcm nih. kalau hujung minggu tu pun aku tak sempat2 nak toilet train abang. lepas nih bleh laa jimat sket duit pampers. so pakai pampers time malam jerk laa...
sampai umah kul 7 malam terus aku tanya nak buang air ker tidak. kebetulan adik bocor plak kes pakai pampers tak betul, so abang pun amik kesempatan mandi skali ngan adik. pastu kul 7.30 aku tanya lagi nak buang air ker tidak... dia kata takmo... yer laa tadi dah buang masa mandi ngan adik... pastu kul 8 aku tanya lagi dia kata nak... bawak laa pi kencing... mmg kencing pun. pastu minum susu... kul 8.30 dia sendiri mintak gi buang air... kul 9 aku tanya lagi dia kata nak tapi dah cangkung tu tak kuar plak... tu laa last bawak dia gi kencing kat bilik air sebab lepas tu aku pujuk dia pakai pampers. anytime jerk dia akan tido lepas kul 9 tu kang payah plak nak pakai2kan pampers. rasa nyer tak susah jugak laa nak toilet train cuma aku jerk laa larat tak larat.... ingat tak ingat nak tanya dia... huhuhu... very the alert pasal aku takmo menambah kerja mengemop rumah di malam hari. letih wehh...
hope berjaya menjimatkan pampers... abang good boy.

Selasa, Julai 28, 2009

mommy's list

huhh... dah masuk anak ke 3 pun nak kena wat list... wakaka... takut tertinggal nanti susah. aku cut n paste dari blog rin.

Diri Sendiri
• 1 helai tuala mandi
• kertas doa semasa bersalin (x pernah spare pun. doa apa agaknya rin bawak)
• 3 keping tuala wanita bersalin
• 2 helai baju blaus butang depan
• 2 helai kain batik (x pernah spare)
• 2 pasang stokin
• skirt labuh (untuk waktu balik)
• 3 helai maternity bra
• 3 pelapik coli (x pernah spare)
• 5 helai seluar dalam pakai buang (pakai spenda biasa jerk)
• sikat
• berus gigi dan ubat gigi
• sabun mandi, bedak, deodoran
• tudung
• bengkung (aku bawak baju getah/korset)
• flask air
• minyak panas

Baby's
• sepasang baju lengan pendek (keluar hospital)
• 2 helai diapers
• 2 pasang booties & mittens
• selimut baby (untuk bedung)
• sehelai tuala mandi
• sepasang baju lengan panjang (spare takut sejuk)
• 3 helai kain lampin
• 2 helai barut (x pernah spare)
• sapu tangan (takut muak)

Abang
• kamera + charger bateri
• sijil nikah (original & fotostat)
• ic (original & fotostat suami isteri)
• sepasang baju salin
• kain pelikat + kopiah
• duit bayar bil hospital (hosp. gomen bayar sket jerk)
• berus gigi, deodoran
• handphone + charger
• extra top up
• surat GL (kalau government worker- spare)

Khamis, Julai 23, 2009

outstation lagi


suamiku outstation lagi... kali nih ke USM, UiTM Arau... dan beberapa buah kolej komuniti lagi untuk menghantar buku. dua hari dia tak ada... dua hari jugak laa aku gi kerja nek teksi sampai metro kajang pastu sambung nek bas sampai kl. sebelum nih pergi kuala terengganu tapi bertolak pagi hari ahad dan sampai rumah pagi isnin. kebetulan hari isnin tu ada seminar di putrajaya so aku gi dengan kawan.

kali nih pergi di tengah2 minggu pulak... kalau balik lewat sangat sampainya malam nih rasa tak sampai ati plak nak mintak hantar ke Damansara Intan pagi esok. ermm... semalam dan hari nih aku balik nek bas sampai metro kajang pastu sambung amik bas mini plak sampai umah. amik budak2 tu lewat setengah jam semalam so kena laa bayar OT.

lepas nih outstation mana laa pulak lagi... huhu..

Jumaat, Julai 17, 2009

tidy up


masa untuk mengemas rumah... PIL nak datang tido semalaman atau dua. windu cucu2... so kena laa mengemas rumah yang dah bersawang tu. aku tadek maid, rerajin ler kemas sendiri... hua hua hua...

Khamis, Julai 09, 2009

hobi baru

nak kata hobi pun tak jugak... tapi mcm dah terbiasa laa pulak. sonok pun ada. tido lepas makan malam.... hahaha... mesti hb busan tadek saper layan. nak wat cemana letih weh... hujung minggu laa kot kalau nak mesra2an. sebenarnya budak2 nih lepas makan malam mata pun dah layu. tidokan derang dengan aku skali laa jalan. tido tak solat isyak lagi tu... dibuatnyer mati dalam tido sia2 dapat dosa... nauzubillah... tapi apa yang aku suka cara nih ialah aku akan tersedar jam 4 pagi. bangun solat isyak leh mengaji lepas tu. baca laa apa yang patut pun. pastu agak2 ada baju nak kena lipat... lipat ler... ada baju2 nak basuh bleh sumbat dalam mesin basuh. ada pinggan mangkuk nak basuh.. basuh ler... pastu gosok baju, mandi n solat subuh n siap2 gi kije. dalam bas plak mentara bas lom gerak aku baca buku sket... sejak2 dah naik public transport nih kerap gak laa bukak buku kalau dapat seat. kalau berdiri dalam train susah sket nak membaca pasal orang berhimpit2. kalau dapat seat aku baca buku. mungkin gak pengalaman 3 minggu nek train kat Tokyo aritu buatkan aku terikut2 hobi derang yang tak membuang masa dalam perjalanan yang ambil masa lama nak sampai ke destinasi. kl - kajang nek tren ambil masa 40 minit. gerak gak laa... hampir 10 muka surat. tapi kalau pepagi aku baca buku dalam 15 minit sementara nak menunggu bas gerak jerk. biasanyer bila dah nak gerak, driver matikan lampu so tak leh nak membaca laa... apa lagi... time to sleep sampai ke kl. ada laa dalam setengah jam mcm tu. at least rest gak laa mata aku yang dah berjaga dari pukul 4 pagi tu kan... huhuhu...

bila ada peluang mcm nih laa aku rasa ada ruang untuk aku bertahajud n spend time lebih sket untuk berdating dengan Maha Pencipta. tingin gak nak buat solat2 sunat nih tapi nak kena blajar dulu bacaan nyer. istiqamah bangun awal pagi, blajar bacaan solat sunat taubat, tahajud dsb... insya-Allah aku akan buat. mesti blajar buat solat2 sunat tu sumer sebagai bekalan sebab umur skang nih dah setengah umur Nabi Muhammad s.a.w. entah sempat ker tidak nak siapkan bekalan... huhu...
yoga/senaman pagi

Rabu, Julai 08, 2009

ayat syifa

aku amik posting nih kat blog one of the kelicapfc members. dulu2 pernah gak laa chat dengan incik koyan sementara menunggu si jantung hati login mIRC.... miahahaha...
penah dengar tak ayat syifa' enam. diriwayatkan daripada al-syihab daripada al-qusyairi..sesungguhnya anak beliau sakit berpanjangan, pelbagai rawatan daripada tabib telah dilakukan tetapi masih belum sembuh. suatu malam beliau telah bermipi bertemu rasulullah s.a.w lalu belua mengadu kepada rasulullah s.a.w tentang masalah yang dihadapi...lalu rasulullah s.a.w telah mengajar beliau ayat syifa' enam. menurut kitab mafatihul al-farj..sama ada dibaca dan dihembus kepada air..atau ditulis atas bekas air dibaca..lalu disuruh minum....ayat2 tersebut ialah:

surah taubat: ayat 14

surah yunus: ayat 57

surah al-nahl: ayat 69

surah al-isra' : ayat 82

surah al-syu'ara': ayat 80

surah fussilat: ayat 44

one more from cik mio, tips from Dr. Fatma El-Zahra :
“baca Ya-Latif, Ya-Latif, Ya-Latif vaaanyak-vanyak. Insya-Allah, hati anak jadi lemvut”
“lagi satu ayat ialah surah Taaha, ayat 1 samfai ayat 6
selamat mencuba.

kursus lagi


kali ini kursus part 2 untuk Patent Classification di tempat yang sama seperti part 1. huhhh... topic yang menarik tapi kalau penyampaian kurang menarik mmg lebih rasa tertarik untuk tidur. apa yang best nyer time makan... masa nih laa nak makan mewah2 sementelah tekak mak buyung nih asik nak makan sedap jerk seleranya. kursus IPC akan start next week selama 3 hari di hotel dan sambung lagi sehari di opis. buat laa seminggu direct baru puas makan mewah... huhu... padahal makan kat hotel bukan sedap sangat pun. err... tapi sebab variety, tu yang mcm sedap jerk... masa tu laa nak dapat makan grill lamb... huhuhu... oppsss... puasa ganti tinggal lagi 3 hari. bila nak ganti nih? minggu depan kompem tak ganti pasal nak makan2 kat hotel... wakakaka... ganti jangan tak ganti... kena fidyah nanti...

Khamis, Julai 02, 2009

mengidam vs mengada

erkk.. tak tau nak kata mengidam ker atau mengada2. tekak aku tersangat laa ingin menelan atau bleh juga kata mencekik seperti yang tergambar di bawah... huhuhu...
DAN


wait till weekend... uishss... dah terasa2 kat tekak... adehhh...

4th anniversary

Relaku menunggu mu seribu tahun lama lagi
Tapi benarkah hidupku akan selama ini
Biar berputar utara selatan
Ku tak putus harapan
Sedia setia...
Relaku mengejar mu seribu batu jauh lagi
Tapi benarkah kakiku kan tahan sepanjang jalan ini
Biar membisu burung bersiulan
Tenanglah gelombang lautan
Ku masih setia
Chorus:
Ada kah engkau yakin ini cinta
Ada kah engkau pasti ini tuk selama lamanya
Rela ku menunggu mu seribu tahun lama lagi
Tapi benar kah hidup ku kan selama ini
Biar berputar utara selatan
Ku tak putus harapan
Sedia setia
~imran ajmain~


semoga berkekalan hingga ke akhir hayat dan dikurniakan anak2 yang soleh dan solehah. amin...

Rabu, Julai 01, 2009

dah ada nama


huh... setelah pening2 fikir nama untuk baby baru... last2 dapat gak sepasang nama. biasa laa tu be prepared untuk 2 gender. so far tak tau lagi L @ P sebab klinik gomen scan sekali jerk so kalau nak tau lebih2 kena laa scan kat private. malas laa plak... sayang duit weh... tapi aku ingat nak request gak scan since NEF dah der history. masa scan NEF n sedar dia ada prob tu @ 30wks. at least alasan mintak scan tu kukuh laa kan... hope doktor setuju untuk bg scan free kat aku... wakakaka...

so nama2 yang telah dipilih ialah:

Muhammad Arif Hakimi & Nur Ain Syuhada

mcm biasa mesti papanya yang pilih... kalau ikutkan, aku nak nama Nur Lisa Khalilah... eheh... tapi nama Lisa tu tadek makna weh... lupakan saja. err... haruskah buat permohonan revise nama baby girl tu yer? ermm.... kena cari nama dulu baru propose... hehehe...

Selasa, Jun 30, 2009

it's ur day


Yang tulus ikhlas Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu
Yang selalu memberi Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa

Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita
Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita ‘kan bertemu
Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan
Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu
~imran ajmain~
semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan sentiasa diiringi kejayaan di dunia dan akhirat.


ikhlas dari
Bie
Imi
Ana

Isnin, Jun 29, 2009

selamat hari lahir sayang


oohh... tersangat lah back dated. tak sompek sesangat. bizi kursus amik masa sampai sebulan lebih. kije2 ofis pun terganggu apatah lagi kije2 mencari client... huhuhu...

20 June aritu birthday MKR yang ke 3. happy birthday to u sayang. semoga membesar dengan sihat dan kuat. jadi anak yang soleh dan tak lupa pada mama n papa serta berjaya di dunia dan akhirat.. aminnn...

tadek celebration pun memandangkan perbelanjaan yang sangat terhad. tima kasih kepada aunty Dee sebab belikan kek dan hadiah beg dan alatulis cap transformers. seronok sekejap dapat barang2 tu... lepas tu abis sepah2... apa lagi... si adik laa amik kesempatan. skang nih bleh kira baper batang pensel warna jerk yang tinggal... huhuhu... biasa laa bebudak. ntah mana dia letak aku pun dah tak larat nak kemas.

minggu nih birthday papa plak. katanya cukuplah hadiahkan doa semoga perjalanan hidupnya di permudahkan Allah. sekurang2nya diusia begini dah dapat kerja tetap dan mampu menyara hidup sekeluarga. semoga Allah perkenankan doa kami. amin...

Rabu, Jun 10, 2009

jom makan

oohh... kedai arab yang di hujung deretan kedai sudah pun dibuka untuk dikunjungi... wakakaka... tekak aku nih dah lama gak nak makan makanan arab. dulu2 ada kedai arab kat area central market so selalu gak laa pekena syawarma atau nasi arab. sungguh lemak berkrim. bleh gemok atau sakit jantung kalau makan selalu... wakakaka...

dinner malam tadi aku tak teringin nak makan nasi walaupun perut rasa lapar gak tu. hb order syawarma arabi kat kedai tu. RM5 sama kot mcm harga kyros kebab. erm... dah lama tak makan kyros kebab. dulu masa kerja kat kyros tak larat2 nak makan.

next time aku nak try falafel n beryani kambing... uhuksss.. best nyer makan daging kambing... marbeles....



kalaulah ada maqlubah best jugak tu... uhukkkss...

resepi maqlubah ada kat sini.

Isnin, Jun 08, 2009

act in spite of mood

"I don't 'feel' like it", is a common chant we often say to ourselves or to others when we're tired, not in the mood, or simply procrastinating. No doubt feelings are important and need to be acknowledged, yet at the same time, they often prevent us from taking the action we need to take, at the time we need to take it. Consequently, in the end, because we didn’t do what we needed to do, we tend to feel worse.


It takes courage to act regardless of your current mood. It's easy to succumb to your feelings. But remember, your feelings come from your thoughts, and you have the power to change your thoughts. When you change your thoughts, you will change the way you feel. Instead of focusing on how you're not in the mood, focus on the benefit of completing whatever needs to get done. Focus on how you'll feel when you’re finished and how proud you'll be of yourself for acting in spite of not being in the perfect mood.

Utilize the "law of momentum" which states that, "A body at rest tends to remain at rest while a body in motion tends to remain in motion". In short, get into motion! Remember, moods are a product of the "mind". The trick is simple: don't think, just do it! Train yourself to "get started" even if you're not in the mood. Moods tend to quickly dissipate once you're in action.

Whenever you don't "feel" like it, check in with your current thoughts. What are you thinking that is resulting in this feeling? Then simply change your thoughts. Remember, action generally comes from your higher self, the part of you that is for growth and expansion. Inaction generally comes from your protective mind, the part of you that tries to keep you stuck in your comfort zone. When you act in spite of your mood, you are choosing to manage and control your mind instead of letting it control you!

So the next time you're not feeling "in the mood", either change your thinking or simply say to your mind, "thank you for sharing". Then focus on only taking the very first step to get started, then take another, and another. One step at a time until the law of momentum kicks in. By then, chances are you'll forget all about not being "in the mood", and will be well on your way to completing whatever it was you needed to do...and feeling great about it!

-----------------------------------------

DAILY DECLARATION:

I act in spite of my mood.

-----------------------------------------

For your freedom,

T. Harv Eker

Best-Selling Author of SpeedWealth and the world famous Millionaire Mind Seminar, President of Peak Potentials Training

surat dari seorang jutawan


Dear Fauziah,

Although we'd prefer everything go perfectly straight from beginning to end, our journey to success seldom turns out that way.

In fact the "straight" route is completely unnatural. Did you know there are no perfectly straight lines in the universe? Everything is energy. Energy travels in waves. Therefore "straight" doesn't even exist. Yet, notice how when things go a little off course, most people get frustrated, get down, and want to give up.

So why do we get upset when things don't go the way we'd like them to go? Because we have an "expectation" that is virtually impossible to meet.

The simple truth is that the journey to success is full of twists, turns, ups, downs, stops and reverses. By fully understanding this fact, you can now begin or continue your journey knowing that you, like everyone else on this planet, will have to "zig zag" your way to success!

The beauty of this knowledge is that you won't be deluded into having unrealistic expectations of the "straight line to the top" syndrome. Without these expectations chances are you won't get as upset or even give up, when things aren't going your way, because you know being off track is normal and therefore "perfect".

A good example of what I'm talking about is man's mission to the moon in 1969. During that extraordinarily successful flight do you know how often the spacecraft was actually "on course"? Believe it or not, it was straight on path only 3 percent of the time. That means it spent 97 percent of the time, "off course"! That also means it spent the majority of its time, "correcting".

The same holds true for the journey to success. Expect to spend a large amount of your time, "correcting".

This is why "perfectionists" have a difficult time being highly successful. Perfectionism is a form of fear. It is usually based in the fear of failure or the fear of disapproval. In either case, perfectionism often leads to paralysis. Perfectionists are scared to death of making mistakes and therefore either avoid taking action or are painfully slow.

The truth is, most people are afraid to make mistakes. It's no wonder, since many of us grew up being embarrassed or "punished" for our mistakes. Yet if you want to succeed, you must be willing to accept mistakes and inefficiencies as part of the journey.

I'm sure you've heard of Babe Ruth. He was known as the home run king of baseball. What many people don't know, however, is that he was also the "strike out" king!

Mistakes are our natural way of learning. They are the "feedback" we need for correction.

Let me share with you the Ultimate Success Formula:
TAKE ACTION, GET THE FEEDBACK, LEARN, MAKE THE CORRECTION, TAKE MORE ACTION, ETC. Repeat this process again and again until you reach your goal.

As long as you continue this cycle, and NEVER GIVE UP, in the long run, can you see how it is it virtually impossible to fail?

THIS MONTH adopt the attitude that correction is natural and focus on continuously acting and correcting until you get to wherever you want to go.

The secret to success is to "zig zag" your way to the top. The secret to happiness is to smile along the way.

DAILY DECLARATIONS:

Correction is natural.
Mistakes are how I learn.
I expect a winding road.
I never give up.
I zig zag my way to success.


For your freedom,

T. Harv Eker
Best-Selling Author of SpeedWealth, and the world famous Millionaire Mind Seminar, President of Peak Potentials Training

Khamis, Jun 04, 2009

betul ker?

saje2 amik personality test.. resultnyer aku adalah Sanguine Phlegmatic
sejauh mana kebenarannya aku pun tak sure.

Personality: Sanguine Phlegmatic
Melancholy Strength:1 Weakness:4
13%
Phlegmatic Strength:6 Weakness:5
28%
Sanguine Strength:12 Weakness:5
43%
Choleric Strength:1 Weakness:6
18%

ada sesaper nak try test bleh cuba kat sini.

Selasa, Mei 26, 2009

CT scan


ramai orang tertanya2 tentang entry sebelum ini... err... apa sebenarnya yang berlaku?

actually masa adik warded kena fit in march aritu (bleh tengok kat entry bulan march), i told the doctor that adik have achondroplasia syndrome (sindrom kerdil). menurut doktor, perlu buat ctscan untuk lihat excessive liquid in the head sebab kepala adik mmg besar tak padan dengan badan dia. nampak sangat dia baby achondro. kalau aku tak bgtau doktor pun awal2 lagi doktor dah bleh agak at one glance jerk... maklum laa doktor... dan achondro nih jarang2 berlaku so that doktor cepat spot tanpa diberitahu.

ctscan tu berlangsung pada 24 march dan follow-up dengan paeds is 22 may. giler lama gak tu... so berita yang aku dapat adalah seperti entry yang sebelum ini lah... i tot everything would be okeh tapi bila dengar doktor kata gitu mulalah kepala otak tu ligat jerk... fikir wat to do next n where to go seeking for help.... help in terms of sokongan or cadangan pun dah cukup baik.

aku sebenarnya tak leh nak imagine how to be in condition yang "tidak perlu risau" dengan statement yang doktor ucapkan tempohari. bila tengok adik cargas, can speak a little bit, able to climb the tv cabinet n sofa, helping me hanging wet clothes, hold the pencil n do the colouring on papers, sing ABC or twinkle little star song... dia sama mcm kanak2 biasa. doktor ada cakap jugak sel otak yang tak berkembang tu mungkin akan effect di kemudian hari so kena monitor perkembangan dia. aku rasa doktor pun tak tau sel yang tak berkembang tu effect to which part kot so that dia tak leh bg confirmation on that. secara amnya dia cuma kata in future akan effect bla bla bla... mcm tu jerk laa... huhu...

so the next step is ke pejabat kebajikan masyarakat dulu utk register OKU. untuk adik (yang bakal jadi kakak tak lama lagi), mama akan cuba usahakan yang terbaik untuk adik :) sayang selalu... muahss muahss muahss...

Isnin, Mei 25, 2009

jangan risau



"mak tak perlu risau... there is one part of the brain which is not well develop or might be not develop. tapi jangan risau sebab kita akan pantau dari semasa ke semasa dan ctscan bila perlu...."

itulah kata2 yang kuar dari mulut dr. paeds di hospital serdang last week about the result on the ctscan. tercengang2 aku bila mendengarkan betapa bersahaja pesanan ringkas doktor muda tu. as a mother, boleh ker condition "jangan risau" or "tak perlu risau" wujud dalam diri if the things is related to ur child's brain? oh man... aku dok tertanya2 the part which is not develop tu part apa yer sebenarnya? dan kalau laa boleh aku akan ikhtiarkan apa2 jua untuk stimulate the brain to develop seiring dengan peningkatan usia dia. harap2 aku boleh berada dalam condition yang "tidak merisaukan" so that i still can think what to do next. to adik... mama cuma mampu berdoa dan berharap semoga dijauhkan dari berlaku perkara2 yang buruk pada adik. semoga adik terus sihat dan kuat. mama luv u adik... muahss muahss muahss...

Selasa, Mei 19, 2009

sempoi... but i like

aku suka lagu nih... dok terfikir saper laa yang nyanyi lagu nih agaknya. samada kurang publisiti atau aku yang tak baca paper. lagu nih besh sebab mcm sempoi jerk. suara dia pun different. jenis2 mcm vokal meet uncle husein gitu. tup2 kuar kat melodi ahad lepas... budaknya mmg sempoi. pakai tudung men gitar... aisehh... cool beb. lagu2 dia yang lain aku tak pernah dengar lagi. kalau net dah sambung kat umah nanti aku dengar online jerk laa... hehehe...

Yuna-Dan Sebenarnya

oh bulan
jangan layan diriku lagi
pabila,
air mata membasahi pipi
dan lagu2 di radio seolah2 memerli aku
pabila,
kau bersama yg lain
[Dan Sebenarnya Lirik]

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

ku enggan
berpura pura ku bahagia
ku enggan
melihat kau bersama si dia
oh ku akui cemburu
telah menular dalam diri
pabila
kau bersama yang lain

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

pabila kau merenung matanya
ku rebah,
jatuh ke bumi
di saat kau benar-benar mahu pergi
seperti ku bernafas dalam air
adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu kau juga merindui aku
oh

***



PROFIL: Yuna (credit: Berita Harian)

  • Nama sebenar: Yunalis Zarai
  • Komersial: Yuna
  • Usia: 22 tahun
  • Tarikh lahir: 14 November 1986
  • Tempat lahir: Alor Setar, Kedah
  • Hobi: Menonton filem
  • Idola: Fiona Apple (penyanyi luar negara yang pernah dikenali sekitar 1990).
  • Pendidikan: Masih menuntut dalam tahun akhir di UiTM Shah Alam dalam ijazah Undang Undang
  • Emel: yunaroomrecords@gmail.com

    INFO: Pandangan Yuna

  • Bertudung: Menjadi sebahagian daripada tuntutan hidup dirinya dan akan kekal dengan cara begini
  • Pendidikan undang-undang: Kursus ini banyak mengajar dirinya bagaimana untuk serius dalam kehidupan kerana hampir sepanjang masa, dia mengakui tidak terlalu serius.
  • Indie: Artis ‘independent’ yang tidak terikat dengan sebarang label, yang menjayakan muzik secara sendiri (Do It Yourself) dan kebelakangan ini penerimaan terhadap terma ini sudah mula dipandang luas. Indie bukan sejenis jalur muzik, sebaliknya ia hanyalah kelompok atau budaya sesebuah perjuangan.
  • Dunia seni: Sangat rumit dan sukar difahami. Kena bekerja keras untuk betul-betul berjaya.

  • *** All the best for u Yuna ***

    Khamis, Mei 14, 2009

    doa dari sahabat

    thanx untuk yan atas doa yang dikirimkan. di saat2 aku down (akibat anasir2 yang kurang membina semangat) tiba2 aku dapat email dari dia. syarat email tu suh forward kepada 9 orang lagi tapi aku rasa nak tempek jerk kat blog so that aku dan pengunjung blog bleh tengok hari2 doa nih... heh heh... sesaper rasa nak copy tu amik la yer. thanx yan. i lap u... muahsss muahss muahss


    Ya Allah,
    The lady reading thi
    s is beautiful, classy and
    strong, and I love her.

    Help her live her life to the fullest.

    Please promote her and cause her to excel above her expectations.

    Help her shine in the darkest places where it is impossible to love.

    Protect her at all times, lift her up when she needs you the most,

    and

    let her know when she walks with you,

    She will always be safe.
    Amin Ya Rabbal Alamin
    Love you

    Selasa, Mei 12, 2009

    impianku

    to be a good wealth planner, i need to have this to do my job
























    sangat penting untuk aku bawa ke mana2 dan buat quotation on the spot serta menjimatkan masa untuk mengisi borang. quotation penting dalam industri insurans supaya dapat memberi benefit yang terbaik untuk client. sesetengah orang mempunyai kencenderungan yang berbeza untuk kepentingan masa depannya. dalam beberapa sales yang aku buat, ada yang nak benefit banyak untuk harga katil if warded, ada yang nak elaun hospital lebih dan ada yang nak duit sum covered lebih. bergantung jugak kepada umur dan premium yang dia mampu nak bayar. biasanya kalau nak duduk spital sebilik sorang, premium yang kena bayar is RM180++ sebulan. kalau tak mampu, dapat duduk sebilik empat katil jerk laa. atau pun untuk buat quotation prucash or retirement. untuk prucash, client perlu tau berapa saving yang dia kena buat in order to have RM1M in 20 years time. so aku tak leh nak nafikan kepentingan dan keperluan laptop nih dalam biz insurans. maka target sales aku mmg seperti entry sebelum nih. dengan sales RM150K bleh dapat bonus RM3K dan dengan duit bonus tu laa aku nak beli laptop. jangan dikenang laptop yang dicuri orang tempoh hari. cari duit n beli yang lain lepas tu jaga elok2 jangan sampai hilang. belajar dari kesilapan laa yer.

    semoga impianku tercapai. amin...

    Isnin, Mei 11, 2009

    RM150K


    huh... masih jauh.
    alhamdulillah close case hari jumaat lepas ada dua kes Takaful PruBSN dan 1 kes PruLady. total sale RM2879.

    from now on, sale yang masih perlu diusahakan ialah RM147121 untuk completekan target rm150K setahun. requirement for wealth planner is RM125K. kalau reach kat RM125K pun dah syukur alhamdulillah... bukan senang nak jadi wealth planner beb. banyak lagi yang aku perlu belajar. kena plak tengah preggy dan akan lalui fasa berpantang nanti... dah banyak hari tak kerja dah tu... ihikkss... tapi kalau aku usahakan dan kalau memang termaktub ada rezeki aku disitu.... insya-Allah ada laa ruang untuk aku membayar hutang piutang.

    alhamdulillah aku bersyukur ya Allah... hanya Engkau Maha Mendengar rintihan hambaMu.

    Jumaat, Mei 08, 2009

    aku suka


    aku suka nek bas gi kije skang nih. selain sampai awal, bleh duduk dan tido dalam bas. pagi nih belum kuar pekan kajang lagi aku dah lena. sedar2 bas dah berhenti di bawah landasan lrt pasar seni untuk menurunkan penumpang. huh... lena betul aku tido di sepanjang perjalanan. sebenarnya beberapa kali terperasan melentok liuk di bahu penumpang sebelah. maaf laa yer kak.. tidur saya tak lena malam tadi. bukan sebab menjalankan tugas di malam2 sunat tapi terpaksa berjaga malam ekoran anakanda demam akibat dicucuk setahun 6 bulan tempohari. harap2 adik segera sembuh sebab mama bimbang suhu adik mendadak panas di kala mama ketiduran tak sedar diri. sebolehnya mama tak mau lagi adik tinggal di spital. semoga Allah perkenankan doaku. aminnn...

    Selasa, April 28, 2009

    iklan

    Dapatkan rebet tunai berjumlah RM20 sekiranya melanggani Takaful PruBSN atau PruLink serendah RM100/sebulan.

    Hubungi
    Fauziah Binti Hamzah
    012-7640760
    b_bianca@yahoo.com

    *perkenalkan rakan, anda juga akan perolehi ganjaran.
    tawaran sah sehingga 30 Mei 2009

    alhamdulillah


    ada dua-tiga perkara yang aku nak update. sepanjang minggu yang lepas bz sket pasal jadi AJK seminar utk hari harta intelek pada hari Jumaat (24 april). Alhamdulillah, Hari Harta Intelek Negara 2009 telah berlangsung dengan jayanya di Kuala Lumpur Convention Center dari 22 April hingga 26 April. seminar yang aku bertugas tu sehari jerk.... penat pasal banyak ronda2 kat ekspo. duit tak ada so tengok2 jerk laa... aku angkat ikan sepat pekasam dua bungkus... okeh laa tu dah lama tak pekena ek... huhu...


    kesyukuran yang kedua ialah aku dah lulus exam Takaful Asas untuk melayakkan diri menjadi agen takaful... ahakss... Alhamdulillah segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. aku ingat failed dah paper tu sebab masa buat tu kepala senoneng tak cukup tidur nak buat revision nyer pasal. manakan tidak, pagi dan petang semalamnya exam PCEA and CILLI. esoknya exam takaful... tak banyak masa utk buat revision. dah ler time nak start tu laa perut memulas2. tu yang buat paper terkejar2 sket. oleh kerana lom solat zohor, aku buat sepintas lalu jerk laa... tawakal jerk laa kepala pun dah pening nak go thru one more time. kang ada tertukar jawapan dari betul kepada salah... harus aku failed.

    kesyukuran yang ketiga ialah hubby diterima bekerja jadi budak maintenance apartment yang aku tinggal skang nih. walaupun gaji kecik, lebih baik ada daripada tadek langsung. lepas jugak laa duit nursery budak berdua tu. kesian derang baru kenal kawan2 dan dah mula pandai blajar terpaksa dok umah. hope lepas nih ekonomi kuarga semakin pulih memandangkan aku pun dah ada lesen untuk menjual insurans nih cuma aku sedar cabaran sangat hebat. dari pengalaman kawan2 di Irhas Global, tak mudah nak close case tapi kena percaya kalau Allah kata itu rezeki kita, insya-Allah boleh. aku kena banyak belajar cemana nak yakinkan orang agar sign up dengan aku. skill tu mesti ada beb. dan yang penting ikhlas menjaga kebajikan client. aku rasa masa depan Takaful PruBSN nih cerah sket pasal sales 2008, Takaful PruBSN di tangga pertama dan diikuti oleh Etiqa takaful. semoga Allah perkenankan doa dan permudahkan aku dalam setiap urusan. aminnn..

    Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah...

    Rabu, April 22, 2009

    Pesta Buku

    aku skip 2 jam pergi pesta buku... heh heh... aci tak? aci lah weh... aku nak jumpa prof. kamil n wife. pusing2 jugak laa aku cari kat mana booth PTS. rupanyer kat area tempat seminar yang aku pernah attend. aku pun tak tau what happened sbb tiba2 aku rasa sebak dan air mata tak dapat ditahan2 bila berhadapan dengan kak roza. mungkin sebab entry ini yang buat aku rasa something wrong somewhere. aku rasa prof. pun blurr2 apsal aku tetiba jadi ratu airmata.

    apa pun sempat merakam kenangan dengan prof. kamil n kak roza. aku tak membeli apa2 di gerai PTS sbb belanja sangat terhad tapi aku ada angkat buku kat MPH. itu pun sebab nak redeem voucher takut lambat2 guna jadi terlupa pulak lagi laa rugi. so aku angkat satu buku motivasi yang dibawah ini. selamat membaca :)

    Jumaat, April 17, 2009

    small gath @ TCRS klsentral

    gambo tadek laa pulak.
    gath dengan zatul77, farah225, mama adib, momidanial dan aleshar_r. farah ada course kat kl so everytime sempat mmg ajak gath nyer sebelum flight balik kelantan. nih 1st time jumpa derang kecuali zatul.

    terkejut aku tengok momidanial pasal dia membuncit sekali lagi. perasannyer mcm baru lepas bersalin rupa nyer itu last year laa beb. skang nih dah 6 months... aik... dia dulu dari aku... huhuhu... sama pangkat laa pas nih... sarjan.

    tadek nak citer apa laa weh... derang nih peramah bangat laa so tadek laa segan silu. aku ngan zatul dah mmg biasa so no hal nyer.

    okeh guys... next time ada sempat kita gath lagi.

    pitam



    aku pitam dalam komuter (di pagi 15/04/09) masa nak pergi kerja. mula2 dok elok membaca. of course berdiri walaupun naik komuter seawal 6.45 pagi. elok aku tutup buku terasa mcm kebas2 kaki tangan. pandangan pun dah mcm senja kat dalam komuter tu... dalam ati sempat gak berkata2 tak kan nak terkena pitam plak kot.. (tak pernah kena pitam nih). siap sempat fikir plak tu... kalau tau baik nek bas bleh duduk. kalau pitam pun dah mmg duduk... hehehe...

    ntah mcm mana antara sedar dan tidak serasa ada orang dah papah aku mintak laluan suh bagi seat. terpaksa laa sorang makcik tu bgn utk bagi aku duduk. aku tak leh bukak mata tapi telinga dengar. beberapa minit lepas tu baru bleh bukak mata. yang berdekatan sumer stare kat aku.

    yang menolong aku tadi tu tanya laa.. nak turun mana... aku cakap turun kl. kl sentral ker? aku kata tak... kl. dia pun tengok aku mcm dah okeh... tapi serius aku rasa kepala tu mcm pusing2. nasib baik sedar jugak laa... dibuatnyer lama tak sedar diri tak sampai ke destinasi plak. masa dah sedar tu komuter berhenti di stesen seputeh so masih ada 2-3 stesen lagi nak sampai. aku perasan ada peluh sejuk merenik kat dahi. aku tanya minah tu aku terjatuh ker? dia kata tak cuma pitam jerk. agaknyer dia tengok aku berdiri tak balance kot. aku dah tak sedar diri dah masa tu.

    sampai ofis, aku breakfast mcm biasa. kepala still rasa miung2 lagi. dada rasa berdebar2. nak jalan sensorang pun tak berani. lunch pun dengan 2-3 orang kawan... apa2 hal kalau tumbang lagi senang ada orang... keh keh keh... pastu kengkawan suh gi klinik kot laa apa2 ker kan. awak berdua... kalau awak pitam sorang tak per laa.. katanyer. aku pun ikut ler.

    masa aku gi klinik tu kul 2.30 petang lepas lunch. doktor bagi time off kul 3 sampai kul 5 dia suh balik suh aku rest. pastu dapat MC lagi esok nyer tu.. betul2 suh aku rest... ahakss... kalau aku gi klinik pagi tadi lagi dah dua har mc. ngam sket... takpo lah tu... balik ofis kemas2 beg terus balik jerk. surat mc dengan time off aku kepil kat punch card n sempat kejar komuter jam 3.04 ptg.

    rasanya pitam aritu sebab dinner makan sikit, bgn tak breakfast n orang ramai sangat jadi oksigen tak cukup. lepas nih aku ingat nak pergi nek bas jerk. balik nek komuter. tapi kalau bangun lambat n kuar umah selepas kul 7 tu sah2 kena nek komuter. kalau nek bas tak sampai on time plak sbb jalan jem. hope lepas nih tadek laa terjadi lagi. aminn...

    Selasa, April 14, 2009

    i'm not alone

    alhamdulillah... aku dah jumpa orang yang senasib. hafizah musbah, kawan masa di mrsmj dulu, pun ada adik achondro dan dia ada cerita sedikit sebanyak tentang adik dia. skang nih dah berusia 25 tahun. dia ada bagi web orang kerdil utk aku surf.

    sorang lagi, sis allida from sg. penchala. dapat contact dia tru nadirah puyang. sis allida ada share citer pasal anak dia, amir hamzah yang achondro jugak skang nih umur 9 tahun. citer tentang adik amir hamzah ada kat sini.

    i'm not alone. alhamdulillah Allah temukan aku dengan orang2 yang bleh share something about achondro so that aku bleh get ready untuk apa2 kemungkinan yang berlaku. insya-Allah...

    Isnin, April 13, 2009

    lulus @ gagal

    jumaat lepas aku siap EL lagi sebab nak amik peksa jadi agen insurans. exam ada dua bahagian. PCEA (pagi) n CEILLI (petang). berikut adalah keperluan menduduki peperiksaan ini.

    Pre-Contract Examination For Insurance Agents


    • A compulsory entry requirement for all those who intend to be registered as insurance agents
    with Persatuan Insuran Am Malaysia (PIAM) and with the Life Insurance Association of Malaysia
    (LIAM) respectively.
    • For those who intend to pursue a career in insurance.
    • An induction programme for those entering the world of insurance.

    Benefits
    The examination gives the candidates:
    a working knowledge of insurance, which will at the same time increase the candidates’ proficiency and make their work meaningful and interesting.
    a certificate awarded by MII and recognized by PIAM, LIAM and employers.
    a basis from which the candidates can progress to take the MII Diploma or the Financial Planning Certificate examinations.


    Objectives
    To introduce the nature of insurance
    To provide a comprehensive introductory knowledge of the technical and other aspects of insurance including the appropriate skills of insurance selling.
    To instill a sense of social and professional responsibility in insurance agents.
    To create an awareness of the importance of insurance in the economy and the significance of the social function of insurance and the role of the insurance agents in bringing about these objectives.


    Entry Requirement
    Candidates intending to sit for the examination must have minimum SPM/MCE with five passes or its
    equivalent qualification.


    Syllabus

    With the main aim of providing a comprehensive introductory knowledge in the classes of insurance and the necessary skills in insurance selling, the syllabus is divided into 3 major parts
    Part A – The Basics of Insurance
    Part B – General Insurance
    Part C – Life Insurance


    Certificate Examination in Investment-Link Life Insurance


    • an entry requirements for all those who intend to sell investment-linked life insurance policies.
    • to ensure that all persons who intend to market investment-linked life insurance policies attain a
    minimum level of technical competency.
    • for those who intend to pursue a career in insurance in particular investment-linked life
    insurance.
    • an induction programme for those entering the world of investment-linked life insurance.

    Objectives
    • To introduction the nature of investment-linked life insurance.
    • To provide a fundamental of the technical, taxation and other aspects of investment-linked life
    insurance including the appropriate understanding of investment-linked life insurance products
    selling.
    • To instill a sense of social and professional responsibility in those selling investment-linked life
    insurance products.
    • To create an awareness of the importance of insurance in the economy and the significance of
    the social function of insurance and the role of the the agents in briging about these objectives.


    result kedua2 exam nih terus kuar on the skrin lepas kita confirm finish. result kedua2 exam nih ialah












    alhamduillah... tapi takaful nyer exam tak tau lagi lepas ker tidak. exam hari sabtu (the next day) tapi resultnya 2 minggu lagi. pecah kepala jugak laa tak cukup masa nak buat revision. padahal bahasa melayu tu. cuma masa peksa tu pening nak baca terms2 yang ditranslate english ke BM. susah juga rupanyer... walaupun bahasa ibunda tapi tiba2 rasa mcm tak paham bahasa plak... pening... pening... lulus @ gagal hanya Allah yang mengetahui. kita tungguuu...