Halaman

Rabu, Februari 04, 2009

job hunting

huh... tup tap tup tap dah masuk bulan feb 2009. punya laa cepat masa berlalu. jumaat nih ada jamuan makan untuk meraikan opismet yang kawen, dapat anak dan yang nak benti kije. aku plak skang nih tengah gila job hunting. tak agak2 jugak laa... mintak belah2 middle east tu... mcm laa ada experience... wekekeke... kalau gi interbiu orang tanya apa pengalaman kerja awak? aku cuma bleh jawab pengalaman saya duduk jerk... wekekeke... kompem orang tak amik kije. aku sebenar nyer tingin gak nak cari pengalaman as an environmental engineer. tapi rasa mcm dah terlambat jerk. dah 5 tahun tinggalkan ilmu pasal alam sekitar nih... kalau betul nak jump in the line kena laa blajar balik dari A-Z. tapi aku percaya kalau pindah kije baru mesti blajar benda2 baru. kadang2 tak sama pun mcm yang kita pernah blajar masa kat U dulu.

aku ada gak tanya kawan2 yang kerja dengan Jabatan Alam Sekitar. depa kata kije gomen nih banyak outstation & examination. pastu transfer sana sini tak tetap kat satu2 tempat. kalau tahan bleh laa apply kije gomen. aku nih dok pikir masuk gomen kang gaji kurang sket dari yang skang nih... nganga plak tak cukup duit nak bayar hutang. ada gak fikiran aku nih nak sambung blajar in order to get good pay. tapi nak sambung blajar pun nak pakai duit laa jugak... mana nak cekau.

lepak2 diskas ngan hb dia kata kalau ada peluang dia nak gak kije kat luar esp. middle east (sbb dia bleh cakap arab) so at the same time aku pun bleh laa kije berdasarkan sijil aku tu jugak. payment pun lumayan gak... tu yang aku dok terfikir tu... alang2 nak tukar kije cari laa yang payment kaw2 nyer kan. disamping membayar hutang bleh gak mengumpul harta... huhuhu... so aku pun start cari kije kat middle east. ada 2-3 job aku dah apply. tu pun yang dia tulis experience 2-3 tahun... padahal aku nih tadek langsung experience in engineering field. lantak laa tu kan. kalau betul2 ada rezeki esp. dengan bakal kehadiran si kecil... mana laa tau ek... ahakss... berangan... berangan... berangan...

hujung bulan nih nak balik jb ada kenduri kawen anak orang depan umah. aku ingat nak selak2 balik nota2 lama yang ada kat umah skudai sana tu. kot laa tersangkut kije yang okeh sket ker... tak kan nak tolak ek... aku rasa mcm tak best plak lari dari course yang aku amik. actually IP development pun tak kurang hebat nyer cuma aku rasa mcm bukan tempat aku dan tak layak nak buat decision berbanding dengan kepakaran si pencipta invention tu... ahakss... susah nyer nak paham. so apa pun aku berdoa semoga Allah permudahkan jalan untuk aku langsaikan hutang piutang keliling pinggang. apa laa rasa nyer hidup tanpa hutang ek... mcm syiok gitu.

oh yer... aku ada jugak nak update citer gath susuibu.com hari ahad 1 feb lepas. nanti aku tempek gambar kat sini. ramai ibu2 yang datang n papa2 pun sporting giler aa time tu. harus buat family day kalau mcm nih... huhuhu... happy dapat jumpa kawan baru dan aku harap hubungan ibu2 nih sentiasa baik dan saling bantu membantu dalam usaha mengembangkan ilmu penyusuan susuibu.

sekian... terima kasih.

5 ulasan:

arina berkata...

waahhh! gud luck! akak pun teringin nak keje obersea.

Roza berkata...

Assalamualaikum cilun,

Try..why not. Yang penting communication skills kena power.

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

sis ana
akak kan mmg nak gi obesi dah tu... try laa riki2 kerja untuk setahun setengah tu. syok woo...

thanx sis roza. ingatnyer kena berguru dengan prof kamil laa utk communication skill yang power itu... hehehe...

nelcyndana berkata...

hi bibime,

best of luck for ur jobhunting. aritu kat gathering x sempat bual. actually sblm dtg ada plan nk tanya psl unit trust. xpelah.... as for kerja gomen, mmg betul fenin. aku ni pun br 4-5 thn kerja dh 2 kali transfer.

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

hi nelcy
tak sempat nak sembang2 laa aritu. biasa laa gathering mcm nih mmg bz gitu. nanti ada masa kita jumpa lagi.