Halaman

Selasa, April 13, 2010

selangkah ke hadapan

alhamdulillah telah berjaya menamatkan kursus asas fotografi. dapat sijil lagi tu... hahaha...
kelas nih best tapi aku laa yang paling blurr skali sampaikan abg hadi suh masuk next basic class... wekekeke... yang tak best tu peserta 13 orang tapi aku sorang jerk pompuan. derang nih okeh2 jerk nak jugak laa bertegur sapa ngan aku. siap ajar apa yang tak paham lagi tu... kekeke...
aku mmg laa tak tau langsung pasal dslr nih... tiap kali suh tukar setting aku mesti dok kecek2 abg sebelah mintak ajar tukar setting kat mana. masa abg hadi ajar tu rasa mcm paham. bila suh buat sendiri jadi blank terus.
yang best tu masa gambar kat luar kelas. ada invite sorang model nama fatin. cemana laa dia bleh jadi model pasal bila shoot tu aku plak yang rimas dengan flash banyak2 tu. mencabar gak tu jadi model nih sebab lepas shoot kat tempat teduh kena shoot kat bawah panahan mentari plak. every pic akan di komen oleh abg hadi. aku payah nak shoot pasal derang sumer besar2 tinggi... sumer dok depan jerk laa... aku nih terbangak2 kat belakang derang. bila aku suara mintak lalu jerk derang pun bukak jalan luas2 suh aku shoot betul2 depan model... wekekeke... mekasih bebanyak.
gambar2 yang aku amik mmg mcm sampah laa... tu pasal abg hadi suh amik kelas lagi sekali. agak2 kalau free atau tanpa sebarang bayaran mmg aku datang... wekekeke... bila ingat balik kelako pun ada sebab tiap kali abg hadi komen gambar kawan tu bagus aku mesti dok tanya kawan tu dia setting berapa kat kamera so aku pun tukar setting... bila dah shoot tak dapat plak sama ngan kawan tu... hahaha... sampai abis kursus shoot model, kije aku asik laa tanya setting orang pasal aku heran laa cemana derang bleh shoot gambar cantik2. ker pasal kamera aku murah kamera derang mahal? tak mungkin... tak mungkin... cara yang tak kena kot.
masa shoot model waktu petang plak dalam kelas. pun sama laa... payah aku nak celah sebab ruang terhad. mana yang dapat jerk laa... len kali aku nak suh abg hadi letak 2 model ker... tadek laa berebut2 nak amik gambar.... huhuh... yang aku perasan, peserta kursus mcm ada yang concern ngan aku. derang yang akan bagitau setting yang derang guna tanpa aku bertanya pasal tadi aku dah sibuk2 tanya derang so sebelum aku tanya derang dah siap2 bagitau setting berapa.
yang best tu ada sorang peserta yang datang dari jengka share teknik shoot tanpa flash. giler kagum aku ngan dia. gambar dia sumer cantik2. tadek flash tu... perrgghh... dasat tu... so aku pun dapat laa sikit2 skill ngan dia. tima kasih yer bang... semoga kerjaya abg dalam seni foto nih berkembang pesat.
last skali masa balik tu ada laa gambar reramai. tak tau laa tu bila nak dapat gambar tu. katanya ada orang nak sponsor 8R sorang satu. mekasih laa yer... huhu... so apa yang aku dapat dalam kelas nih amat bermanfaat dan apa yang lebih penting sekali ialah praktikkan apa yang dah dipelajari. mcm yang omputih cakap practice make perfect. juga rajin2 laa buat kajian dan try and error... kat situ laa banyak benda bleh belajar. end of the class aku dah pandai ubah setting kat camera dan dah paham setting apa yang nak guna.
next, abg hadi suh gi kelas flash lighting dengan ted adnan. aku baru jerk email ted adnan pasal kursus tu. tunggu laa dia balas ker cemana. lepas nih aku akan attached dengan abg hadi dan kalau ada kursus yang bersesuaian dengan masa serta kemampuan, insya-Allah aku akan attend.
tq to abg hadi. sesaper yang rasa tingin nak gi kursus fotografi bleh join kursus abg hadi atau dengan adan cameraworks. ada masa nanti aku add gambar2 masa blajar aritu. adiosss...

4 ulasan:

emellia berkata...

salam perkenalan..
saya pun baru nak mencari2 model dslr yang bagus.. baru nak survay.. minat sgt dengan pic2 menarik ni.. seronok dapat kenal yang orang yang betul2 berminat dengan dslr..
nanti kalau ada basic class lagi inform la saya ok
cinlalok@gmail.com

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

thanx singgah... jom pi kelas.. :)

fairuz aka anat berkata...

tahniah sis atas kejayaan menghabiskan kursus.. heheh.. adhadi mmg cikgu yg baik.. :)

nursyuhada berkata...

kakpau share le sket hasil2 garapan gamba2nye... xpe la walau x cantik pun... at least ada gak improvement kan...