Halaman

Jumaat, September 19, 2008

pasport dan visa


alhamdulillah... pasport dan visa dah siap. pasport siap setengah jam jerk pasal adik ipar yang dok skali ngan aku tu kije kat imigresen kajang... so dia buatkan cepat2 so that aku bleh balik opis lepas tu... hehehe... nasib baik ada orang dalam ek. pastu medical check-up buat kat hospital tawakal. buat visa amik masa 3 hari baru siap... so semalam dah gi amik kat Japan Embassy. mcm tak caya jerk ek aku bakal menjejakkan kaki ke Jepun. teringat plak kisah silam......

dulu masa lepas SPM aku ada apply nak masuk Rancangan Persediaan Khas Jepun (RPKJ) kat UM. nih kes terkesan dengan citer2 Rinhanikoma masa aku sekolah rendah dulu (1987-1989 area tahun2 nih ler). punya laa tak bleh tinggal citer nih sampai bergaduh berebut TV dengan arwah abah. biasa laa orang tua tu nak tengok berita Dunia Jam 10. time tu gak laa Rinhanikoma nih start. last2 arwah abah mengalah... betapa laa selfish giler aku waktu tu. skang nih aku plak dah jadi macam arwah abah... berita kul 8 mesti nak tengok.. pastu si rahimi dok merengek nak tengok citer kartun... har har har har... sori laa mama bolayan.

pastu aku dah hantar borang UPU tu mintak masuk RPKJ 1st choice tu... masa tu ada 5 pilihan kalau tak silap laa... aku tak tau laa mana silap nyer... apply tak diskas dengan orang tua ker cemana ker... ntah ek.. nak jadikan cerita tiba2 masuk berita Kobe bergegar... gempa bumi aa nih. pastu arwah abah pun tarik muka.. tak setuju dengan pilihan aku nak ke jepun tu. padahal bukan pergi terus pun... dok kat Ambang Asuhan Jepun tu 2 tahun. pastu peksa... kalau lulus baru dapat gi jepun... kalau tak, dok dalam mesia jerk laa... sambung apa2 fakulti pun kat UM tu. dalam pada masa tu, aku jadi orang asing. cakap ngan mak pun dia buat derk jer.. cakap ngan arwah abah pun mcm tadek telinga. sedih gak aku masa tu. last2 dengan berat hati nyer aku pun tulis laa satu surat rasmi mintak tukar course dari RPKJ tu ke Asasi Sains jerk. berat gak nak mengepos surat tu sebenar nyer.. tak per laa... daripada aku jadi mcm tak wujud jerk ek. lepas dari tu baru laa derang buat mcm biasa jerk.

tak lama lepas aku dah pos tu... tiba2 sampai surat suh datang interview nak masuk RPKJ nih. teruja nyer aku rasa... tapi aku sedih sebab aku dah hantar surat tukar course. pastu aku cakap jugak laa kat arwah abah... dia kata nak tlg antar gi interview tu... aik... bagi pulak ker? aku sedih laa.. pergi laa jugak interview tu kat STF... aku ingat lagi en. kadir fellow asrama ke-2 interview aku. dia kata kalau ikut borang nih aku mmg kompem dapat masuk laa pasal RPKJ tu my 1st choice. aku senyum jerk laa... pastu aku jawab balik... tapi saya dah antar surat tukar course... aku harap sangat surat tu tak sampai.. atau dengan kehadiran aku kat interview tu aku harap pihak UM timbang2 semula dan terima aku masuk RPKJ plak... wekeke... mmg kerja giler. sudah nyer kompem laa aku tak dapat... derang slash nama aku... sedih sioott...

masuk asasi sains tu jumpa pulak laa kawan2 masa kat MRSMJ dulu masuk RPKJ. aisehh... mcm syok jerk rasa. aku tersangat laa ingin belajar bahasa Jepun tu sampai buat koleksi buku bahasa Jepun. padahal bukan ada kepentingan pun... setakat blajar melalui baca tak sama dengan betul2 blajar bahasa tu sebab mmg nak guna... dalam hati aku kata... apa pun satu hari nanti aku mesti pergi Jepun... mesti sampai Jepun... tapi tu laa tak tau bila... tapi aku rasa sumer nih ada hikmah nyer. kalau aku gi Jepun maka kurang ler masa aku bersama2 dengan orang yang tak panjang umur mcm arwah angah aku... arwah adik aku tu.. arwah abah... kalau nak fikir2kan rasa tak cukup masa pun nak manja2 dengan derang. selalu take advantage masa derang hidup. bila dah tak ada baru laa terasa tak cukup lagi berbakti dan berbaik2 dengan derang... iskss... sedih betul.

akhirnya aku percaya Allah makbulkan permintaan aku. bila dah kompem dapat pergi Jepun rasa mcm nak jerk bagitau dengan orang2 yang dah tak ada esp. arwah abah sebab dia yang tak bagi aku gi masa zaman blajar dulu... tapi nak bgtau cemana ek? semoga roh arwah abah, arwah angah dan arwah mamat berada dalam rahmat Allah selalu.. aminn..

15 ulasan:

Marisa berkata...

wah.. nak cuti2 ke jepun ke?

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

oohh... cuti2 tu sampingan. nih kena gi kursus... :)

nor-mommy2h berkata...

jepun di mana tuh??kalau di saitama jemputlah dtg rumah :)

misah berkata...

chilun..ko raya kat jepun ke?? heheh bila baca cerita nko..cam lebih kurang aku je..aku dulu mak aku yg tak bg pi laja kat jepun..siang mlm dia doakan aku tak dapat rpkj tuh..so blaja la ku kat asasi.heheh.

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

uikss... nor, saitama tu kat ner ek? kita gi tokyo nih... kalau dekat2 jerk nak jugak kita nyinggah.

misah, ko pun mintak RPKJ jugak? tak de rezeki kita nak gi sana masa tu.. kalau dah takdir kita ke sana.. akan pergi jugak.. huhu.. memula kena gi seminggu bulan 12, raya haji kat sana. tup2 kena gi awal... flight 20 nov nanti tapi kali nih dua minggu... har har har :) lama sket beb.

Yan berkata...

2 minggu tu! sangat syiok!

Zety Zin berkata...

oohh rupanya bibimie mrsmj.
senior saya la nih
hehehe

umeboshi berkata...

chilun! rerupa nye ada kisah jugak chilun dgn rpkj ek. anyway, sampai gak hajat Chilun utk sampai ke jepun. moga diberkati Allah selalu. kursus baik2. dan...p ronda2 tokyo dan sewaktu dgn nye pun..baik2 ek. have a nice trip!

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

cik yan... syok mmg syok tapi kalau tadek geng nak berjalan mmg pergi bodoh2 jerk laa kat sana... huhuhu..

zety... junior MRSMJ ker? ahakss.. tahun berapa yer?

noora... ada tak geng yang masih di tokyo? ada tourist guide best sket nak jenjalan.

arina berkata...

bestnya dapat merasa pi jepun. nanti duduk hotel ke 2 minggu?

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

dok hostel. ditaja oleh WIPO (World Intellectual Property Organization) siap bagi duit kocek. bayar hostel tu pun guna duit yang dia bagi tu. duit kocek tu ada laa dalam 100ribu yen. bleh aa singgah tokyo disneyland... tiket saja dah 5ribu+ yen.

umeboshi berkata...

chilun..tu le, ada sorg member (room-mate masa kat um dulu..) stay kat japan. lama tak bercontact. semlm email gak kat dia..kasi tau pasal chilun. tapi dia tak balas lagi email..

Marisa berkata...

budak ofis aku sorang kawin ngan minah jepun... yg lawaknya.. raya thn ni giliran kena balik jepun. lawak lak aku rasa sbb PIL dia bukan Islam pun

Zety Zin berkata...

saya tahun 97-98

Zahid berkata...

ada ke dalam UPU nyer list program RPKJ?nak tanya sket org dah brpengalaman nih...hehe