Halaman

Rabu, September 24, 2008

bayar dulu


aku sibuk2 buat preparation ke Jepun. baju panas (ker baju sejuk ek?) dah beli kat alamanda aritu. pastu baju long john pun dah beli masa beli baju panas tu. sarung tangan dah beli cuma stokin jerk blom beli... heh heh.. malam senin aritu lepas berbuka pergi kedai sukan al-***** kat bangi konon2 nak cari kasut sukan. derang dah pesan kena pakai kasut sukan sebab nak berjalan banyak turun naik train sumer tu... so this is 1st time nak gi beli kasut sukan. just imagine... tak tau nak pilih yang jenis apa mcm mana... jenis ular sawa kenyang nih... tak pernah bersukan langsung.

sampai kedai tu yang paling excited tentu nyer rahimi. masuk kedai tu tengok bola banyak giler... yang di jual laa.. yang display laa.. pastu dia mintak2 nak bola... biasa laa bebudak. so aku pun bagi laa sebijibola yang kecil sekadar nak buat dia senyap sket... and aku mmg niat nak belikan bola tu. so dia pun main tendang2... bukan laa kuat sangat pun tendangan dengan kaki kanan dia yang cacat dulu tu (skang nih dah okeh). aku ngan hubby pun sibuk2 laa pilih2... tengok2 tadek saiz... pusing2 dalam kedai tu... belek2 lagi... n rahimi terus leka men bola...

tiba2... "haa.. main2 bola nih dah bayar ker belum nih..?" budak yang kat kaunter tu sound kuat sket.. mcm nak kata aku jerk nih... hb pun panggey.. "rahimi, letak balik bola tu.."... huh.. bebudak dah jumpa bola... tadek mana nyer nak letak balik... aku pun jadi laa tadek mood nak membeli belah... ada dua option masa tu...
1. letak balik bola dalam kandang bola tu... dan blah.
2. biarkan dia main dan nak blah tu bayar harga bola.. tak payah beli kasut.

sebenarnyer aku nak pilih option #1 tapi kang dia kata aku tadek duit plak ek... har har har... so aku pun pilih option #2 memandangkan mmg aku berniat nak belikan dia bola tu. hubby dah panas dah masa tu. bukan panas sebab dia marah anak aku tu... tapi sebab melayu yang tak ada bahasa. kurang2 pun cakap laa suh bayar dulu ker... suh letak balik ker.. bleh jerk sound elok2. pastu baru aku terperasan yang kat kandang tu tulis "don't play with the ball".

cemana aku bleh tak perasan? sebab kepala otak aku fikir banyak sangat benda... heh heh... so fokus aku masa sampai situ ialah nak cari kasut... next, rahimi mintak bola, aku terus jerk amik sebiji bagi dia tanpa pandang kiri kanan dan tak perasan langsung notis tu. lepas budak tu sound baru hb bgtau pasal notis tu... so dah terlambat. kalau aku amik bola tu masukkan dalam kandang kompem anak aku melalak berguling2 maka baik aku biar jerk dia main. lagipun aku mmg nak belikan dia bola tu. dia sepak pun bukan kuat2. abis jauh pun masuk kat celah2 rak yang gantung2 jersey tu jerk.

memandangkan saiz kasut pun tak ada... + kurang senang dengan sikap itu budak melayu maka kitorang pun blah jerk... tapi bola tu hb gi bayar laa... moral of the story... kena laa patuh peraturan kedai... tapi kalau mcm budak2 kecik nih mmg susah sket nak kawal kehendak dia... so lepas nih kalau nak shopping tak hengat ker... shopping benda penting ker... tak perlu nak bawak anak2 aku tu. tinggal jap kat umah mama jue pun okeh jugak. maka nyer kena laa aku shopping time weekdays sementara budak2 tu kat umah mama jue... hue hue hue...

so malam tadi gi alamanda kat cawangan kedai sukan tu jugak... dapat laa angkat satu kasut sport. maka tamatlah cerita pencarian kasut sport. sekian.

p/s: kata hb, melayu mesti penuh budi bahasa... mcm kata P. Ramlee dalam seniman bujang lapok... bahasa melambangkan bangsa.... :)

5 ulasan:

Our Dreams Of Life berkata...

bibimie...mmg skrg dh x ramai melayu yg berbudi bahasa..baik g obersea,bukan melayu pun..tapi amatla berhemah berbahasa..even ada tattoo penuh kat badan tapi ttp hormatkan org

arina berkata...

bila nak berangkat ni?? selamat bergumbira ni nippon!!

mamadanish berkata...

waaa..nak pegi jepun ker?
Bestnye..leh jumpa mommyhaffiy aka mommy2h kat sana..
hehehe..
ape2 pun njoy k:)

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

odof
tak per laa tu... at least bg pengajaran jugak buat i... didik anak2 dengan budi bahasa dan sopan santun. biar orang buat kita... jangan kita buat orang... heheh..

sis ana
nak dekat berangkat dah nih. flight 20 okt kul 11.30 mlm. nanti i blogging from tokyo... eheh... kalau ada sempat laa... huhuhu...

yas
kita try jugak nak contact mommyhaffiy. dia kata dok kat saitama... dedekat gak ngan tokyo dah tu... :)

warkahraudhah berkata...

Assalamualaikum,
jazakallah atas kunjungan.tempat belajar saya agak jauh dari tokyo.mungkin agak ramai student-student malaysia di sana.jika ingin sebarang bantuan,boleh d hubungi semula.
090-6457-2505
no ketika di jepun.
saudara/saudara akan datang atas urusan kerja?@atau sambung belajar.semoga selamat dalam pejalanan.ex-student ppktj,tapi bukan rpkj.sedikit berbeza.dan kini saya berada di sebuah kolej teknologi.