Halaman

Selasa, November 17, 2009

i'm back


oohh... cuti bersalin dah berakhir. hari nih 2nd day start kije. banyak benda yang aku nak buat esp. membaca blog kengkawan... (cehh... bukan nyer nak buat kije yang tertangguh... ampeh sungguh...). dua bulan tadek internet memang busan laa beb. nak bayar bill pun payah. blog pun dah bersarang gitu. nantilah kalau internet dah sambung kat umah bleh laa update banyak benda... (hek eleh... mcm banyak sangat nak citer.)

okeh sedikit update berita2 penting.

#1 - tentang baby baru... pagi 14 sept aritu aku sakit sejam sekali start kul 1.30 pagi. sampai kul 4.30 pagi bangun siap2kan sahur. kul 5 pagi tu sempat makan sahur sebab aku tak nak hilang energy kalau laa baby kali nih kena tunggu 6 jam jugak baru nak keluar (mcm abg dan kakak nyer itu). kul 5.30 pagi dah sakit sesangat so hantar abg ngan kakak gi taska (kena laa bayar OT pasal antar sejam lebih awal). sampai kat spital serdang kul 5.50 pagi. register gitu gini pastu lepak kat bilik menunggu amik degup jantung baby.... ECG ker apa nama dia ek? pastu tetiba rasa mcm nak menolak2 kat muka pintu... panggil misi suh tengok jalan kot laa dah mmg nak kuar ker kan. dalam kepala nih dah set to be prepared for 6 hours menunggu nih... huhuhu... tiba-tiba...

eh... jalan dah fully bukak. anytime jerk nih... kata cik misi dan meleraikan segala ECG sambil memekik kepada seorang lagi misi untuk menolak katil hingga ke bilik bersalin. kali nih mmg tadek prepare air selusuh mcm yang sebelum2 nih. aku tawakal jerk laa... doa bebanyak semoga di permudahkan bersalin kali ini. sampai bilik bersalin, contraction tu tadek laa kuat sangat tapi baby mcm dah nak terkeluar gitu. nak kata sakit sangat tu tadek laa... (ker aku dah terlupa sakitnyer? maklum ler urat dah putus... huhu..). elok jerk ayang masuk dok sebelah katil, bidan pun datang suh bukak kaki. tetiba... POP..! air ketuban pecah... nasib baik bidan sempat hadang ngan tangan. kalau tidak direct kena muka n masuk mulut dia ker kang... hahaha... pastu rasa tak baper sakit sangat sebenar nyer tapi bidan suh teran. kalau tak sakit cemana nak teran ek... pastu ada rasa contraction sket baru ler teran. alhamdulillah... selamat melahirkan baby Nur Ain Maisarah (nama sebelum nih Nur Ain Syuhada tetiba jek hb nak tukar nama) pada pukul 6.32 pagi. kali nih mmg betul2 express. nasib baik sempat sampai spital. kalau tidak mau terberanak dalam kete atau kat umah. bidan tu pesan jugak next time kalau mengandung lagi sakit sikit pun cepat datang spital takut lambat2 nanti tak sempat. yang paling best bersalin kali nih tak koyak so tadek jahit. aku rasa sebab faktor baby kecik laa kot. baby maisarah berat lahir dia 2.74kg. abg long dulu 2.75kg beza sikit jerk tapi jahit banyak giler pasal anak 1st ek... biasa laa tu.

bb kecik kali nih tak bawak banyak masalah. malam pun tak nangis2. tengah malam pun tido jerk dia. dalam pantang ker... lepas pantang ker... elok jerk dia. alhamdulillah syukur sangat sebab letih sebenarnyer nak layan yang kecik dan yang besar dan yang lagi besar (bapak budak). so far abg long dan kak ngah sayang baby maisarah cuma terlampau sayang sampai dicubit2 nyer baby tu (kak ngah nyer kije laa tu). abg long dah jadi semakin matang n very helpful. kak ngah pun dah pandai berdikari dan banyak benda dia nak buat atas usaha sendiri. rumah pulak dah jadi makin bersepah sebab abg long dan kak ngah dah bleh main bersama so duduk dapur selongkar kitchen cabinet pun dilakukan bersama2 (syabbass anakku...!!!). dah sediakan bilik mainan pun bukan nak main dalam bilik... angkat satu persatu mainan tu dok main kat hall. simpan semula tak mau plak tu... penat nak kutip.

#2 - sekali lagi hb jobless. baru 3 bulan kije dah kena benti kije. kali nih boss bentikan kije dengan alasan not well performed. cerita di sebalik diberhentikan kerja itu sebenarnyer boss dah amik dua orang budak buat praktikal kat situ. sorang dibayar rm600 maka nyer dua orang jadi rm1200 sedangkan gaji hb rm1800 kat situ. dah hujung2 tahun nih sale tak banyak sebab most of the company dah tutup account so derang susun bajet untuk tahun depan plak so tak banyak sales yang kampeni hb tu dapat buat. tak banyak sales maka nyer tak banyak untung. kalau tak banyak untung makna nyer tak bleh nak bayar gaji laa tu... bonus lagi laa toksah mimpi... huhu.. aku pasrah. tengok anak2 ada 3 mulut nak disuap. yang kecik tu suap susu badan dulu buat masa nih... tapi masa depan nak kena suap makan gak kan... huhuhu... tak per lah ada rezeki kat tempat lain kot. yang best tu notis benti 24 jam gitu.... esok awak dah tak payah datang tapi nanti awak buat dan hantar surat benti kije. maka disitu tak nampak laa pemecatan segera oleh boss dan awaklah yang sukarela memecat diri sendiri. bagus begitu... amalkan laa yer.

#3 - taska abg long dan kak ngah dah berpindah maka aku lah yang akan susah payah nak menghantar kot laa ada masa2 hb tadek nanti. lot tadika kat bawah apartment tu ada orang beli so dia nak buka taska juga kat situ. taska abg long dan kak ngah pindah ker kawasan perumahan sri kejora bleh nampak dari rumah aku. abg long dan kak ngah happy kat situ sebab environment baru at least tadek laa dok terperuk dalam bangunan mcm kat taska yang lama tu. kali nih bleh laa main2 playground kat luar dapat tempias cahaya matahari. alhamdulillah budak2 nih happy gi sekolah. abg pun dah tak pakai diapers waktu siang. be**k pun dah bleh kat toilet. cara berfikir dan cara bercakap pun dah advance. ini sudah mencapai satu peningkatan. kak ngah pun tak kurang hebat. kalau orang usik dan dia tak suka, sambil menjeling dia tunjuk penumbuk. kalau orang dengki dia akan gigit. oohh... kak ngah sangat hebat gitu. semalam gi check-up kat klinik tinggi kak ngah dah 71cm di usia dua tahun... ohh.. satu peningkatan yang hebat jugak tu... hehehe... kad OKU kak ngah akan siap bulan depan. insya-Allah...

#4 - rumah yang penuh dengan contengan mural kini dalam proses cat semula. dah siap cantik nanti aku amik gambar dan paste dalam blog. totally different laa umah aku tu. kalau ada duit lebih aku nak upgrade benda2 lain jugak such as perabot dan perkakasan di rumah. kalau ada duit laa... huhuhu... bilik mainan tu nanti akan jadi bilik kak ngah. nak letak katil so that budak2 dah bleh berdikari tido kat bilik sendiri.

#5 - perpindahan ke opis baru dijangka pada bulan march tahun depan. aiseh... cemana laa rupa nyer dok kat opis baru. maka nyer semangat kena laa baru gak kan.. insya-Allah. semoga Allah permudahkan segala urusan. aminn...

okeh laa penat update. nak gi jalankan rutin mengepam susu. mcm nih laa kan bila ada baby baru... huhuhu... adios...

8 ulasan:

m-i-o berkata...

welcome back! :)

tahniah atas baby baru. selamat mengepam dgn penuh kerajinan ya:)

byk betul dugaanmu cikpau. mak sekali-sekala terpikir, kalo mak mungkin dah gelabah. semoga kekal tabah. hidup mesti terus!

umeboshi berkata...

welcome back, chilun!!!
tahniah utk new baby. sama2 la kita mengepam. ngehngeh... sabar byk2 ek chilun atas pelbagai dugaan ini...

misah berkata...

chilun...congrate utk ko. dan bnykkan bersabar. insyaAllah ada jln keluar. manatau nanti ada rezeki gajah yg akan korang 1 famili dapat...

Rin berkata...

:) welcome back jugak! selamat kembali bekerja, selamat semuanya lah.....

Kurma berkata...

Congrats chilun!
Weh.. gambo bunga kat banner ko tu lawo tp kasi fanjang full width la..

yus berkata...

Tahniah!!

Patutla senyap dan suci je..
Saya dok tertanya aka dah bersalin ke belum.. >_<

afrina zamani berkata...

salam ujie...welcome back to work..semoga tabah dan ceria2 selalu...lama aku menanti ko mengupdate blog...free2 singgah ler blog aku plak...ahaks take care ujie...

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

terima kasih kengkawan. hidup mesti terus...