Halaman

Rabu, Mac 25, 2009

NEF & fit

Febrile convulsions

Febrile seizures (fits) can occur in children when they have a fever (a temperature of 38°C/101°F or above) that occurs as a result of an infection or inflammation. They normally occur in children aged between six months and five years, with most cases happening between six months and three years.

Although not a common condition, febrile seizures are not particularly rare either. It is estimated that 2-5% of all children will have a least one febrile seizure.

Types of febrile seizure

There are two types of febrile seizure which are described below.

  • Simple febrile seizures: the seizure does not last for more than 15 minutes, and does not reoccur during your child's infection.
  • Complex febrile seizures: the convulsion lasts for more than 15 minutes, and/or the child experiences several episodes of seizures during their infection.

Simple febrile seizures are the more common type, occurring in an estimated 75% of cases.

What happens during a febrile seizure?

During a febrile seizure, your child's body will become stiff, they will lose consciousness, and their arms and legs will twitch.

A febrile seizure will normally last no longer than three to six minutes. Once it had stopped, your child may appear dazed and confused. It may take up to an hour for them to recover.

The majority of children will only have one febrile seizure, although 30% will have recurring seizures during a future infection.

Febrile seizures look worse than they actually are

Febrile seizures can be very frightening for parents, but they look much worse than they actually are. They cause no serious damage to your child, and the risks of long-term complications are extremely low. In the UK, there have never been any deaths due to febrile seizures.

The causes of febrile seizures are unknown

If your child has a febrile seizure, the underlying infection should be treated. Lowering your child's temperature by giving them paracetamol and removing any excessive clothing and bedding will make them feel more comfortable. Children under 16 years of age should not be given aspirin.


***

adik dah start demam masa hari sabtu (14 march) so dah treat dengan paracetamol syrup every 6 hrs. malam tu suhu adik masih lagi panas. next makan ubat is on 3 am (15 march). mmg aku sedar pepagi tu dia menangis merengek... mungkin kepanasan... so aku pun tinggal dia sekejap nak pi toilet. dalam toilet tu tiba2 dengar sound lain mcm... 3 kali... tup2 dengar hb jerit2 panggil aku... kuar toilet tengok hb dah basahkan kepala adik dan dia lembik dalam dakapan hb. sah... kena sawan tarik. aku seriau gak laa... dalam kepala dok fikir jgn laa amik masa yang lama dalam kekejangan kompem rosak otak since oksigen tak sampai. sampai sini jerk ker umur adik? lepas nih dah tak dapat tengok senyum adik lagi ker? uhukss...

lepas dah basah kepala adik masih begitu. no responds. dalam gelabah sotong tu aku tadah air dalam baby bath tub... hb bogelkan adik dan aku pegang adik rendam dia dalam bath tub. hb plak gi amik ice pack (nasib baik aku nih menyusukan anak so ice pack memang laa melambak dalam fridge) rendam skali dalam bath tub. aku suh hb siap nanti take turn pegang adik plak n aku siap2 utk bawak adik gi spital. masa aku siap tu hb gelabah tanya aku nak buat apa dengan adik yang tak respond tu... aku mana laa tau nak buat apa. ditepuk2 belakang adik... dakap adik kuat2... dalam hati aku doa jangan laa sampai sini jerk hidup adik dengan kami. hb tengok adik kancing gigi... dia korek2 dapatkan ruang sendal dengan jari telunjuk... last2 dapat bukak rahang adik dan adik menangis... mungkin dia kesejukan dan terkejut. dengar adik menangis aku dah lega... at least oksigen sampai ke otak dia. ketar2 aku cari baju adik dan beberapa keping pampers buat bekal bawak ke spital. adik cuma berbalut tuala jerk... sampai kat kereta adik terberak kat hb. di kereta jugak laa baru aku pakaikan adik pampers jerk... lap2 lagi badan adik dengan lampin basah dan adik masih menangis sampai ler ke spital serdang.

sampai kat spital jam 3.30am dan adik masih menangis. nurse masukkan ubat roket sebab suhu dia kalau tak silap aku masa tu 40 degree tapi aku still basahkan kepala dan badan dia dengan kain basah. beberapa kali aku mintak panggil hb masuk kecemasan tapi tak ada. pukul 5 baru nampak hb kat ruang menunggu luar bilik kecemasan tu. dia kata nak masuk dah tadi tapi budak kaunter depan tu tak bagi... so alang2 dah kena berak dengan adik dia pun balik bersihkan badan, siap2kan bekal kot laa warded ker apa ker kan... adik bila dapat papa dia pun senyap laa... start bersuara... n last skali tido. keletihan agak nyer. nurse datang sahkan yang adik kena warded untuk pantau demam dia. aku pun okeh laa... last time anak opismet warded demam panas pun around 4 hari jerk... aku tak kisah laa tu janji adik kembali sihat.

mula2 masuk wad 5A katil 15. beberapa hari kat situ suhu adik on off. ubat plak bagi tak on time. aku pun naik bengang laa... bila report kat doktor dia kata kakitangan tak cukup so aku laa yang kena faham situasi tak cukup orang tu. pernah aku mintak ubat every 6hrs tapi bila derang cek suhu every 4hrs kata suhu dah normal derang tak bagi pun ubat demam. lepas 2-3 jam lepas tu naik balik suhu 38-39 terpaksa masuk ubat roket. bengang betul aku laa... dah 2-3 kali komplen baru laa ubat yang dia hantar tu every 6hrs. so suhu adik dah okeh. aku ingat boleh laa balik kalau suhu adik stabil. tup2 tengok rahang dia bengkak masa hari khamis dan suhu masih on-off. doktor medical suh panggil dentist plak sebab tengok dalam mulut adik ada ulcer dan bengkak gusi sumer. dentist datang plak bersihkan gigi adik dan derang bajet bengkak kelenjar tu sebab jangkitan daripada gusi bengkak tu. dentist kata gusi gatal nak tumbuh gigi pastu gigi geraham yang atas tu berlaga2 dengan gusi bawah, tu pasal ada keradangan kat gusi tu sehingga menyebabkan bengkak kelenjar.

tiap2 pagi doktor datang bersihkan gigi adik dengan kapas. gusi adik keseluruhannya kemerahan dan bila doktor gosok2 dengan kapas jadi berdarah. adik tak mo makan tak mo minum. kalau betul2 haus dia minum. kalau makan plak bila papa suap jerk... aisehh... ini betul2 anak bapak. minum susu dengan botol pun kurang. dia nak menetek saja wal hal susu dah tak berapa nak ada. selalunya dia lena di pangkuan ketika menyusu. selama seminggu adik hanya pakai pampers jerk di wad. try pakaikan baju dia tak mau laa pulak... dah biasa terbogel agaknya rasa selesa. hb datang waktu melawat tengahari dan petang. sehari dua kali jumpa papa sangat menggembirakan adik. kalau ada abang lagi laa adik happy dapat bersenda gurau dengan abg. rindu agaknyer. kalau berjauhan tercari2. kalau dah dekat tu bercekau laa pulak budak berdua nih... huhuhu...

ahad 22 march kena tukar wad 5B sebab adik dah beransur pulih dari demam cuma nak kena treat gusi bengkak dia tu jerk supaya kelenjar dia yang bengkak tu cepat surut. adik dah makin sihat abang plak jatuh sakit. dia demam panas suhu around 38-39. takut betul kejadian fit berulang tapi pada abg pulak. aku suh jugak laa hb bawak abg warded pun tak apa untuk pantau suhu dia tu. abg getting worse sebab mulut dia ulcer dan bibir pecah2. tak makan tak minum beberapa hari dan dia nampak tak bermaya. kalau warded kompem kena masuk air nih... huhu... sementara jaga adik kat spital aku willing jaga abg jugak. so sama2 laa kita bertunggu bertangga di spital serdang sebab nurse kata bleh warded di bilik yang sama senang nak jaga. last2 sampai discharge adik 24 march aritu, abg masih lagi teruk. kalau abg warded makna nyer aku laa yang akan menyambung cuti sampai bila pun tak tau. abang betul2 bad mood dan kurus while adik semakin sihat dan cergas. susah hati aku... iskss...

hari rabu aku start kije. abg masih mcm tu jugak lembik dan tidurnya selalu terganggu mungkin sebab kehausan dan kelaparan. suhu dah tak panas cuma mulutnya masih penuh ulcer. atas cadangan mak, hb dapatkan bonjela dr pasaraya bintang. mula2 takmo cuba sebab bonjela tu pedih betul kalau apply kat ulcer. budak2 mesti tak tahan punya tapi hb try jugak laa sapu tengahari tu. petang masa amik aku di stesen komuter hb cakap abg tengah tido. lembik jerk dia dan tak leh nak tahan lagi lepas maghrib tu cadang nyer nak warded jerk abg kat serdang. skali lagi kompem aku laa yang akan jaga dia di ward. sampai kat umah, bukak pintu tengok abg tak pakai seluar dan melompat2 cargas... aik..??? dia dah happy mulut dah baik dan start makan biskut... huhhh... aku ngan hb sangat laa lega nyer... tak jadi antar ke spital. selamat cuti aku... huhuhu... doa aku, jangan laa kejadian yang mencemaskan berlaku sekali lagi. mmg kemungkinan berulang tu ada... cuma aku harap sangat ia tak berulang... amin.

the end.

4 ulasan:

arina berkata...

hope NEF is ok now.

take care.

Mynie berkata...

oh kebetulan. my daughter demam panas jugak last week (skrg dah sihat alhamdulillah) tp takde dpt fit ni.. i just learnt the loghat utara for this which is 'tarik'. masa gi hospital nurse tanya ada kena 'tarik' tak, terpinga2 saya tak paham.
hope NEF gets well soon..

Tanpa Nama berkata...

kesiannyer kau...sori aku tak tau...what is actually happen to ur anak2?? senang2 kol aku gee..ko msh gune nombor lama?

Tanpa Nama berkata...

sori gee..komen td tu dr aku ...oya