Halaman

Khamis, Julai 03, 2008

Happy Birthday to U & Happy 3rd Anniversary


birthday hubby pada 30 Jun aritu. siap amik cuti konon2 nak bawak anak2 gi zoo negara tapi terbantut plak pasal farhana demam start sabtu. so untuk tidak mengeruhkan keadaan takut dia makin tenat dengan persekitaran tak sihat atau cuaca tak menentu esp. hujan maka kensel laa lawatan ke zoo negara tu. yang best nyer gi antar budak berdua tu ke rumah bbsitter pastu kitorang gi makan kenny rogers kat mid valley. mcm spesel treat utk hubby laa nih... ahaksss...


2nd July 2005 dengan sah nyer jadi suami isteri. dah masuk 3 tahun laa yer... huhuhu... dengan dikurniakan dua anak nih aku harap kebahagiaan ini berpanjangan. aminnn...

tepat pada hari anniversary, tadek buat apa2 celebration pun pasal kena gi HKL buat check up untuk tulang belakang farhana yang berbonggol itu. at the age 8 months old baru nak gi tanya doktor... hihihi... itu pun lepas dah cuak2 bila ramai orang suggest gi tanya pakar. oleh kerana aku dah kenal doktor HKL sebab aritu masa treatment CTEV right foot si rahimi mmg dah refer dengan Dr. Zul... so lagi sekali mintak opinion Dr. Zul jugak tentang tulang belakang farhana. lepas dah check sumer n amik x-ray, the backbones tu okeh... cuma doktor spot something about farhana called Achondroplasia. aku tanya jugak benda nih sebab aku makan tak betul ker masa mengandung sebab mmg kurang makan makanan yang berkhasiat. susu pun kurang minum.. mungkin ker menyebabkan pertumbuhan tulang terbantut dan terbengkok. doktor kata dia pun tak bleh nak explain tak tau kat mana silap nyer dan besar kemungkinan faktor genetik. tapi benda nih tak perlu risau2 and dia bg appointment 6 bulan lagi untuk tengok perkembangan farhana.

sebenarnyer aku tak laa terperanjat beruk dengan berita ini. masa preggy dulu pun Dr. Azahari scan mmg tulang paha dia pendek tak sepadan dengan usia kandungan. aku ingat masa tu normal laa... pastu semalam Dr. Zul bleh spot plak saiz yang tak sepadan dengan usia anak aku tu... huhuhu... kalau nak tengok mmg by genetic kot... nenek (mak kepada ibu mertuaku) pun rendang jerk.. sama ngan atok (ayah kepada ayah mertuaku) dan tak lain tak bukan mak aku rendang jugak orang nyer... so farhana, mama pun tak tau kalau ada any treatment to make u grow to normal size. apa pun mama harap anak mama sihat walafiat... itu pun mama dah cukup bersyukur sekurang2nya mama tak perlu hidup dalam kerisauan...

share sket the symptoms

What are the symptoms of achondroplasia?

The following are the most common symptoms of achondroplasia. However, each child may experience symptoms differently. Symptoms may include:

  • shortened arms and legs, with the upper arms and thighs more shortened than the forearms and lower legs (yes)

  • large head size with prominent forehead and a flattened nasal bridge (yes)

  • crowded or misaligned teeth (belum lagi)

  • curved lower spine - a condition also called lordosis (or "sway-back") which may lead to kyphosis, or the development of a small hump near the shoulders that usually goes away after the child begins walking. (tulang belakang area pinggang membonjol)

  • small vertebral canals (back bones) - may lead to spinal cord compression in adolescence. Occasionally children with achondroplasia may die suddenly in infancy or early childhood in their sleep due to compression of the upper end of the spinal cord, which interferes with breathing. (harap2 tadek laa nih)

  • bowed lower legs

  • flat feet that are short and broad (yes)

  • extra space between the middle and ring fingers (Also called a trident hand.) (yes)

  • poor muscle tone and loose joints (yes)

  • frequent middle ear infections which may lead to hearing loss (not sure)

  • normal intelligence (yes kot)

  • delayed developmental milestones such as walking (which may occur between 18 to 24 months instead of around one year of age) (maybe betul. duduk pun belum boleh lagi)

walau apa pun mama & papa sayang farhana.
(p/s : kecik pun kiut gak dik... hehehe...)

2 ulasan:

Mimie berkata...

Happy birthday n happy 3rd anniversary to u n u'r hubby.. moga u'r bb sentiasa sihat dan dilindungi olehNya..

yus berkata...

kak..
hepi birthday & hepi 3rd anniversary!!


July 2nd utk saya ialah tarikh saya join govt serices..ni baru setahun..tapi dah bosan...hahahah