Halaman

Selasa, Mei 26, 2009

CT scan


ramai orang tertanya2 tentang entry sebelum ini... err... apa sebenarnya yang berlaku?

actually masa adik warded kena fit in march aritu (bleh tengok kat entry bulan march), i told the doctor that adik have achondroplasia syndrome (sindrom kerdil). menurut doktor, perlu buat ctscan untuk lihat excessive liquid in the head sebab kepala adik mmg besar tak padan dengan badan dia. nampak sangat dia baby achondro. kalau aku tak bgtau doktor pun awal2 lagi doktor dah bleh agak at one glance jerk... maklum laa doktor... dan achondro nih jarang2 berlaku so that doktor cepat spot tanpa diberitahu.

ctscan tu berlangsung pada 24 march dan follow-up dengan paeds is 22 may. giler lama gak tu... so berita yang aku dapat adalah seperti entry yang sebelum ini lah... i tot everything would be okeh tapi bila dengar doktor kata gitu mulalah kepala otak tu ligat jerk... fikir wat to do next n where to go seeking for help.... help in terms of sokongan or cadangan pun dah cukup baik.

aku sebenarnya tak leh nak imagine how to be in condition yang "tidak perlu risau" dengan statement yang doktor ucapkan tempohari. bila tengok adik cargas, can speak a little bit, able to climb the tv cabinet n sofa, helping me hanging wet clothes, hold the pencil n do the colouring on papers, sing ABC or twinkle little star song... dia sama mcm kanak2 biasa. doktor ada cakap jugak sel otak yang tak berkembang tu mungkin akan effect di kemudian hari so kena monitor perkembangan dia. aku rasa doktor pun tak tau sel yang tak berkembang tu effect to which part kot so that dia tak leh bg confirmation on that. secara amnya dia cuma kata in future akan effect bla bla bla... mcm tu jerk laa... huhu...

so the next step is ke pejabat kebajikan masyarakat dulu utk register OKU. untuk adik (yang bakal jadi kakak tak lama lagi), mama akan cuba usahakan yang terbaik untuk adik :) sayang selalu... muahss muahss muahss...

4 ulasan:

m-i-o berkata...

oh mannnnn....
bibimie, tabahkan hati.
sedih mak, nyah! :(

acu aza damia berkata...

Salam Bie...

Hope adik okeh... Bie kene kuat semangat ek... Sabar... Ade hikmah sumer nih...

To adik,

Adik mmg istimewa... Muahhhhh dr Cik Acu...

miela77 berkata...

Salam ziarah kembali...macam2 masalah penyakit sekarang...harap tabah dan kuatkan semangat....

aidah berkata...

Am proud of you kak chilun. Yg penting skrg what can you do and look fwd yg terbaik. Saya doakan segalanya baik utk akak n husband.