Halaman

Jumaat, Ogos 15, 2008

Happy 31st Birthday!



layan tini's spa ampang. aku beli package nih masa redemption maybank card treat point kat mid valley. package body pamper mengandungi Sauna, Massage, Scrub @ Mask, Bath. pastu ada dapat free facial dengan milk bath. since dalam body pamper tu dah ada mandi jugak so depa suh aku simpan free milk bath tu pastu datang lenkali. aku pun tak tau nak datang lagi ker tidak. pastu scrub @ mask tu aku pilih scrub. ada 3 pilihan... papaya scrub utk kelembapan kulit, coffee scrub untuk mengurangkan selulit. lagi satu himalayan salt untuk apa aku tak ingat tapi barang nyer tak ada. pastu kalau himalayan dengan papaya tu dia bagi mandi susu. untuk coffee dia bagi mandi rempah... so harus aku guna jugak voucher yang mandi susu tu kot... ntah bila lagi nak datang. nih pun sajer jerk memanjakan diri di hari ulang tahun ke 31. harus buat tiap2 tahun... tapi tengok kocek jugak... atau kalau nak kumpul daki bleh buat 10 tahun skali baru barbaloi sket nak scrub badan... hehehe...

lepas siap2 tu gi ampang puteri hospital. nih pun aku gatal letak nama kat booth KPJ kat treat point tu jugak. depa kata derang nak bagi blood test suami isteri. tak lama dalam sejam jerk. since tini spa kat ampang, so aku pun mintak blood test tu buat kat ampang jugak laa... so abis urusan kat tini's spa, hb n i pun gi laa ampang puteri. tak makan lagi nih... kebuloq. sampai ampang puteri depa pun direct by phone cemana nak gi tempat derang. sebelah jerk dengan cafe hospital tu. pastu isi2 borang... masuk dalam bilik tu... tengok2 ada meja2 jerk... rilek lagi masa tu. pastu ada sorang pompuan india dok sesama ngan kitorang... citer2 sambil tulis2 atas kertas sumer... kuar2 pamphlet... kul 3 ptg jadi 3.30... pastu jadi kul 4 ptg... menceceh.. menceceh.. menceceh... nih belum nak test darah nih. masa aku register aritu dia kata amik darah sejam. tapi kalau menceceh + amik darah dah kira 2 jam nih... nak amik anak pepetang dengan jalan jammed nih... perut aku pun dah lapar... menceceh tak abis lagi...

apa yang dia citer? dia citer kesihatan rakyat malaysia skang nih kritikal. banyak silent killer mcm sakit jantung, kencing manis... etc... pastu gitu gini citer nyer... sampai ler kepada kementerian kesihatan telah memilih KPJ untuk buat pemeriksaan kesihatan setiap tahun (setahun sekali) supaya penyakit kronik dapat di bendung bila kita berupaya mengesan pada tahap 1 lagi... kenapa KPJ? kerana KPJ ada di malaysia dengan meluas nyer.. ada 18 hospital di bawah KPJ nih... so KPJ telah buat pakej untuk pemeriksaan kesihatan. kalau pergi HUKM buat medical check up saja dah rm3800, ada satu lagi spital mana ntah... rm3500... bla bla bla... pastu nak citer panjang2 lagi perut aku dah lapar nih. cadang nyer nak gi jalan TAR skali angkut tudung. kalau nak pergi hari sabtu susah nak bawak dengan budak berdua tu. nak tinggal kat mama jue dia ada hal plak hari sabtu. oohh... berbalik pada cerita menceceh... aku pun dah lapar... kepala dah berdenyut... terus potong cakap dia.. so berapa harga pakej? dia pun bukak fail lain... i try to make it fast... dia janji. so tunjuk laa dalam tu apa check up yg dia buat. siap masuk MRI tu... ntah apa kebenda lagi yang lain aku pun tak ingat. nanti i panggil supervisor cerita dengan u tentang harga pakej... laa... aku ingat siap dah. hubby dah tarik muka.. aku pun panas gak laa... sah2 terkena mcm kes kena dengar talk sejam pastu depa bagi laa apa2 hadiah... biasa nyer penginapan laa.. yang selalu aku terima dlm tepon mcm tu ler. terkena jugak akhirnyer...

supervisor pun datang. kita nih link dengan kementerian kesihatan dan bank. aisehhh... ini sudah lain mcm. so ada 5 bank yang offer.. maybank, cimb, rhb... lagi dua aku tak ingat bank apa. dia tanya ada tak mana2 kad... aku kata ada maybank dengan cimb. berapa limit... aku kata 5K and 12K tapi dua2 dah penuh (dengan harapan dia tak offer lebih2)... pakej tu rm16K untuk 10 years tapi sebab promosi dia tambah lagi 8 yrs so jadi 18yrs. kalau tak cukup kredit kita boleh kuarkan kad baru (so that the card only paying for the rm16K zero interest in 36 months) kira nyer sebulan tu ada laa dalam rm400++. hati aku panas jerk... aku nih mmg laa banyak hutang pastu ko nak suh aku tambah hutang lagi... atas alasan kesihatan nih nak kena jaga... bukan bleh buat main... dah sakit kronik nanti (kerana tak detect awal2 kes tak pergi yearly medical check up) lagi banyak nak pakai duit untuk kos rawatan. aku setuju jugak laa... tapi benda nih berhutang nama nyer... pastu kalau mati sekerat jalan lepas 5 tahun... dah bayar habis benda tu sedangkan aku dah stop buat yearly medical check up tu.

aku tau niat nak mengurangkan kadar pesakit kronik nih mulia... tapi dengan berhutang tu aku rasa lebih menambah beban. ada jugak dia offer amik yang percubaan tempoh singkat sket... 10 tahun dengan bayaran rm10K. aku cakap tak bleh... india tu pun celah gak... 5 tahun pun ada... tak boleh jugak ker? aikk... ini dah ada banyak2 option nih mcm laa nak paksa jugak amik. dah mcm kes mata duitan nih.. tak tengok ke kemampuan orang kebanyakan nih. kena laa faham situasi. mcm kes aku... every single cent ada allocation dia... so nak masuk lagi rm400... dah tak ada allocation. alangkan saving pun tak ada... apa lagi nak menambah hutang bayar bulanan mcm nih. pastu aku tanya kalau kita tak amik skang... nak balik fikir dulu bleh ker kita datang register semula... dia kata benda nih atas jemputan. kalau akak tolak hari nih kira tak dapat offer rm16K utk 18 tahun nih... kena tunggu launching rm20K for 10 yrs pada 1 jan tahun depan... celaka... nih kes paksa nama nyer... lagi satu yang buat aku panas... dia kata jemputan... hello... aku yang menawarkan diri tulis nama dan no telefon untuk dihubungi... cemana ko bleh kata jemputan plak? huhh... panas... pastu aku n hb tak setuju laa.. hb dah lama panas nih... bengang sebab ada isu2 perkauman sket yang diutarakan oleh supervisor tu tadi. pastu tanya laa pasal blood test tu. rupa nyer dapat complimentary voucher jerk... cissss.... nak buat blood test kena call appointment in two weeks... mmg bloody hell ini spital. abis masa aku kat situ. dapat lapar ngan letih jerk... plus hot skali laa... dah laa tu parking kena rm6++. cilaka. lg best voucher tu dapat satu jerk untuk siapa yang dapat call. masalah nyer dia call aku dan hb dan janji budak yang aku sign up masa kat mid valley tu dia kata dua2 sekali dapat blood test... agak nyer india tu takut aku naik darah kot... dia pun bagi lagi sekeping untuk hubby... on the way back tu aku tanya hubby nak datang lagi buat blood test ker tak? huhhh... tak payah... tak de hati aku nak datang sini. ntah2 buat cincai2 jerk maklum laa benda free... har har har... akhir nya kami balik dengan sakit hati... menempuh jammed lagi... uhukss...

berakhirnya sambutan hari lahir yang meletihkan... huhuhu...

p/s: kena dapatkan kepastian dari pihak kementerian kesihatan. betul ker derang ada assign KPJ untuk pakej medical check up nih. sian orang2 yang teraniya. dah mcm kes gores dan menang laa pulak... paksa rela... time tu jugak kena buat keputusan... no fikir2... huhh... paksaan nama nyer tu... ciss...

6 ulasan:

CT berkata...

happy 31st cik pau...:)

umeboshi berkata...

happy b'day chilun.. ye lah, chilun pun ada blog eh! anyway, happy belated b'day chilun.. moga berbahagia slalu. best le layan spa!! ehehhe

umeboshi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

tima kasih CT n noora. :)

Zety Zin berkata...

menyampah betul kalau ada kes-kes menipu ni kan. hubby pun pernah terkena gak dulu tapi pakej percutian la. privilege card. yang tak bestnya hubby termakan umpan derang. dah bertambah lagi satu liabiliti bayar rm200++ tetiap bulan. tapi tak jugak pi holiday nya. hampes je.

Zety Zin berkata...

oh ye... happy belated bday bibimie!