Halaman

Rabu, Ogos 13, 2008

tudung & kerongsang




bulan ramadhan bakal tiba. tergedik2 rasa hati nih nak meniaga. dulu2 sibuk meniaga kerepek. dalam dua tahun jugak laa meniaga kerepek untuk sambutan raya. pastu tahun lepas surrender meniaga kerepek sebab baby dah dua orang susah sket nak handle. pastu tak larat minyak nak angkut kerepek bundle dari kilang kat johor dan banting. kete pun kecik jerk tak leh nak muat barang banyak2. orang ramai dok berebut kerepek toksah citer laa kan. pastu tahun lepas start meniaga kerongsang. laku gak sebab kongsi ngan kawan kat johor... dia tolong niagakan. tak baper nak dapat sambutan masa tu. tahun nih... tak tau nak meniaga apa. kerongsang tak laku tahun lepas ada dalam sekotak A4. kalau aku jual ikut harga kedai mau cecah rm700 mcm tu. ingat nyer nak buat cenderahati buat client unit trust jerk laa.. tapi tengok2 balik... dah tak up to date laa pulak design nyer. so kerana aku pun tergedik2 nak meniaga sangat, aku dah angkat tudung 2 kodi dan kerongsang yang tak laku tu aku tempek sekali kira mcm beli tudung percuma kerongsang mcm tu... walaupun letak ngan tudung, harga kerongsang tu dah jadi rm2 sepasang mmg tak balik modal langsung... kira aku sedekah jerk laa dari dia dok terbiar dalam kotak A4 tu.

kerongsang kali nih konon2 nak amik yang trendy laa pasal skang nih orang pakai yang jurai2. aku suka tapi aku tak pakai. nanti anak aku syok dok tarik2 masuk dalam mulut hilang plak batu permata nyer tu kang.... rupa nyer tertelan... haru betul. so aku nih tokeh kerongsang yang tak pakai kerongsang trendy.... keh keh keh... sambutan boleh tahan. aku ingat nak angkat sket jerk... tengok2 lebih half K jugak harga nyer.... huhuhu... mmg tak leh tahan beb... tengok kerongsang cantik2. aku doa kali nih laku laa... so strategi aku is buy 2 is cheaper than buy 1. plus promo satu kerongsang rm8 pada harga rm5 untuk belian rm30 dan ke atas. so aku plak yang cadangkan kat orang suh pakat2 beli ngan kawan2 so that dia dapat murah dan aku dapat abiskan stok... nih dah tak kira untung laa... kira balik modal jerk... huhuhu... ternyata strategi nih berjaya. nih baru kat opis nih... lom hantar ke kawan aku kat johor tu lagi.

aku pun sedih jugak bila orang dok tanya pasal kerepek. tapi aku dah tak larat & at the same time aku tak mampu nak kecewakan harapan orang. last year lagi dua minggu nak puasa orang dah antar email buat order... pastu bbsitter plak order kerepek jugak. so aku just belikan untuk bbsitter jerk. order2 lain terpaksa di tolak. this year aku dah perturunkan ilmu menjual kerepek kat junior... tapi dia pun tak mampu nak buat pasal kenderaan tadek.. last2 aku offer kat xhosmet since umah derang besar dan berdekatan dengan kilang kerepek maka aku pun offer... plus kedai jahit mak mertua terbakar plak tu... so at least untung jualan kerepek bleh laa jugak sedekah sikit kat mak dia ker kan... (pasal pelanggan mintak ganti dengan duit atau kain lain). tak tau derang setuju ker tidak. tunggu jerk lah.

so sesaper yang jauh tu... yang nak meniaga tudung tu aku bleh poskan... aku amik upah sket... contoh mcm upah angkat dan upah pilih tudung. oh yer... termasuk upah parking kete dan minyak sket... tapi duit pos adalah atas tanggungan pelanggan. harap maklum.

3 ulasan:

Our Dreams Of Life berkata...

wahh..ada bisnes ke bibimie..katne nak tgk brg2+rege nyer?

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

alamak... kita jual kat opis jerk. awak nak meniaga ker nak membeli yer? kita bleh bagi harga borong. :)

Our Dreams Of Life berkata...

hehe xdela nak meniaga...saje je nak nengok