Halaman

Selasa, Ogos 04, 2009

toilet training


semalam masa ambil budak2 kat taska tengok imi pakai baju tidur tapi seluar pendek... aikk... kata cikgu ida, derang toilet train bebudak nih. setengah jam sekali tanya nak buang air atau tak. sebelum kitorang datang collect bebudak tu dia terkencing plak... tak sempat bgtau kot. tu yang pakai baju lain seluar lain... huhuhu... bagus jugak cikgu2 buat inisiatif mcm nih. kalau hujung minggu tu pun aku tak sempat2 nak toilet train abang. lepas nih bleh laa jimat sket duit pampers. so pakai pampers time malam jerk laa...
sampai umah kul 7 malam terus aku tanya nak buang air ker tidak. kebetulan adik bocor plak kes pakai pampers tak betul, so abang pun amik kesempatan mandi skali ngan adik. pastu kul 7.30 aku tanya lagi nak buang air ker tidak... dia kata takmo... yer laa tadi dah buang masa mandi ngan adik... pastu kul 8 aku tanya lagi dia kata nak... bawak laa pi kencing... mmg kencing pun. pastu minum susu... kul 8.30 dia sendiri mintak gi buang air... kul 9 aku tanya lagi dia kata nak tapi dah cangkung tu tak kuar plak... tu laa last bawak dia gi kencing kat bilik air sebab lepas tu aku pujuk dia pakai pampers. anytime jerk dia akan tido lepas kul 9 tu kang payah plak nak pakai2kan pampers. rasa nyer tak susah jugak laa nak toilet train cuma aku jerk laa larat tak larat.... ingat tak ingat nak tanya dia... huhuhu... very the alert pasal aku takmo menambah kerja mengemop rumah di malam hari. letih wehh...
hope berjaya menjimatkan pampers... abang good boy.

3 ulasan:

Siti Zaiton berkata...

mula2 mmg susah..tapi lama2 ok la... zafran dah start toilet train masa umur 2 1/2 years..

mmg save cost...beli pampers malam jer... tapi pasni cost naik balik bile ada adik...huhuhu...

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

wah... awal jugak zafran toilet train. nih kalau tak grad jugak nih... pensan nak beli pampers 3 saiz... abg, akak n adik. cloth diapers tu bleh gak pakai cuma bergantung pada kita plak rajin atau tidak nak handle nyer... jimat mmg jimat sangat... huhuhu...

kikin berkata...

dhia dah x pakai, dina mlm je..danish pun aku nak train ni kasik jimat duit masuk tabung..anak aku kalau kencing sebeban byk ..