Halaman

Selasa, Mac 08, 2011

pening2 sebab makan supplement....? side effect or healing crisis?

selamat hari selasa... yess...!! mlm nih ada citer asmara 2 kan? ahakss... best best...! oohh.. kat dalam kereta tadi ada announce hari nih hari wanita.. saya tak aware laa pulak pasal hari wanita nih tapi trial pack shaklee khas untuk penjagaan wanita mmg ada... bagus kalau nak bagi hadiah kat ibu, isteri atau gepren kita... hihhi.. di kesempatan ini juga nak ucap selamat menjadi ibu untuk hamster roborovski saya di rumah... sedar2 nak bagi makan pagi nih ada terkutik2 dua ekor anak yang masih merah.. ingatkan dua jerk... tengok2 ada 5.... haw haw haw... ntah bila dia beranak tak perasan laa pulak... malam tadi kot... huhu... hope dia tak makan laa anak2 dia tu. meriah lah sangkar lepas nih. bapak robo dah asing kat tempat lain sebab takut dia makan anak2.. tapi tak mustahil jugak kot mak dia makan anak ker kan... haha... mujur tak leh amik trial pack breastfeeding... hope dia berjaya laa menyusukan anak2 yang lima tu. ahakss...

okeh lah abis citer merapu. entri hari nih nak citer pasal healing crisis... atau krisis penyembuhan. bila kita dah makan supplement nih... tentu kita harapkan hasil yang baik. tup2 dapat pening laa... loya muntah... naik gatal2 kat kulit... mcm2 lagi laa... ada sorang customer ambil slimming set dan mengalami pening2 lepas tu terus demam... skang nih katanya dia dah stop sebab takut efek makin teruk. saya rasa itu cuma healing krisis dan kena bersabar sebab supplement sedang bertindak mengerjakan aktiviti pembersihan dalam badan.

jom kita tengok perkongsian puan cery tentang healing crisis.
Vitamin & mineral Shaklee adalah diperbuat dari sumber semulajadi agar ia dapat dimanfaatkan sebagaimana kita mendapatkan vitamin c dengan memakan buah oren dan berjemur di bawah matahari pagi untuk mendapatkan vitamin D. Namun, adakah orang yang tidak serasi dengan vitamin? Sebenarnya ada 3 jenis golongan yang merasakan mereka tidak serasi dengan Shaklee:

1. Yang mengalami rasa nak demam, pening, rasa nak muntah, etc. bila mengambil supplement Shaklee
2. Yang merasakan tiada apa2 perubahan terhadap dirinya
3. Yang mengalami masalah seperti ruam2, gatal2 dan sebagainya.
Penerangan:
Golongan (1) adalah mereka yang mengalami healing crisis atau krisis penyembuhan.
Golongan (2) adalah mereka yang menghadapi masalah penyerapan vitamin oleh sebab2 tertentu.
Golongan (3) adalah mereka yang alergi pada supplement yang mengandungi herba contohnya alfalfa.

Krisis penyembuhan atau healing crisis adalah kesan yang dapat dirasai oleh mereka yang mengambil makanan tambahan, terutama vitamin & mineral natural Shaklee. Ini berlaku bila tubuh kita yang yang banyak radikal bebas mula membebaskan toksin dan membina semula sel-sel tubuh, hasil dari pengambilan pemakanan tambahan bermutu Shaklee. Pengambilan makanan bernutrisi tinggi (dalam kes ini, vitamin/mineral Shaklee) membuatkan nutrien ini bertindakbalas dengan oksigen dan menjadikan sistem dalaman kita lebih cergas bekerja. Oleh yang demikian, tisu2 dan sel2 mula membuang toksin. Jadi, mereka yang pertama kali mengambil nutrien bermutu ini akan mula berasa tak sedap badan, mungkin nak demam, sakit kepala, sakit pinggang, muntah2 dan sebagainya.
Kenapakah proses pembuangan toksin boleh mendatangkan kesan sedemikian?
Sebenarnya ia bukan kesan sampingan atau side effect, sebaliknya tindakbalas normal, dan sekiranya anda menghadapi krisis penyembuhan ia adalah petanda yang elok. Maknanya sistem badan anda mula bekerja untuk menjana sel-sel baru dalam tubuh.Umpama sebuah tangki yang berkarat di bahagian dalamnya. Apabila dibersihkan, maka keluarlah karat2nya, lalu tinggallah tangki yang bersih. Tubuh kita seperti tangki itu yang penuh dengan karat. Oleh itu, seperti karat2 yang keluar bila dia dibersihkan, toksin dan benda bahaya akan keluar dari badan kita bila mengambil supplement. untuk mengurangkan kesan healing crisis anda perlu minum sekurang2nya 3 liter air sehari.

Q:What is healing crisis?
A:Healing crisis is a process in which the body undergoes an intense period of cleansing and rebuilding. As part of the healing process the body will begin to discard toxic residues which have build up in your body over the years. During the process of toxic elimination, your body will experience some of the uncomfortable signs and symptoms, and this is recognized as healing crisis. In Chinese Medicine philosophy, true healing should always be preceded by a healing crisis.

Q:Why is healing crises happen after taking health supplements?
A:According to Professor Yoshio Niwa, an expert in molecular nutrition, when we increase our nutrients intake, the nutrients will react with the oxygen in the body. And this reaction actually promotes and stimulates the body organ to perform harder to do cleansing, eliminating, replaces old tissues with new tissues, balancing etc. For example, you may be experience more skin rashes, more bowel movement, and these is a sign of the body is going through an intense detoxification. Imagine if your body is like the rusty iron pipes, and when you put in some rust agent or pipe cleaner, initially more rust will be coming off from the wall of the pipes (toxic), and that may make you feel worse and more dirt flooding around the pipe. But after the rust is all cleanse, then the pipe will become nice and clean again.

Q:Is healing crisis a good sign?
A:Yes. Healing crisis is a sign that shows that the treatment or the supplement that you are taking is working. Some people might think that their symptoms got worst, but instead it is a process of natural healing and it is absolutely a good sign to have to move towards to a real healing process. Generally, healing crisis only happen on healthy person as it indicates that your vitality is still strong enough to create a response on the biological changes during the healing process. However, when there is no healing crisis, it may be because either the person is toxins free and is on optimum well balanced health, or he/she’s vitality is too weak and the body is unable to go through any healing process.

Q:Does everyone experience the same signs and symptoms during healing crisis?
A: Everyone is different. Some people experience healing crisis right after he/she took the supplement and others will only occur after a month or two. The severity is also different. The more toxic one’s bodily systems are, the more severe the healing crisis.

Q:Generally, how long does healing crisis last?
A:It depends on the individual’s health condition. It may lasts for 2-3 days or months.

Q:Many people feel better after taking supplement, but I have been using supplement for a while, and I did not notice any difference at all, why?
A:Generally, after 1 to 2 months of supplementation, you should feel some changes (eg. Increase energy, better bowel movemet, etc.) If you did not notice any improvement, the possible explanations are:
1.You did not consume regularly
2.You did not follow the recommended dose
3.Afraid of the healing crisis may be too intense, stop taking all together
4.Poor diet and life style
5.Chronic disease, requires a longer period to recover
6.Chronic condition as stated below

Healing Crisis and Possible Reasons/Causes

Lethargy, sleepiness - Acidic body, poor liver function, over exhausted, need more rest

Headache, heavy headed - High blood pressure, sign of detoxification

Fever, slight fever, restlessness - Increase metabolism, stimulate body immune function

Diarrhea, increase bowel movements, passing out a dark, smelly stool, foul-smelly urine - Sign of detoxification, accumulated waste and residue in the colon

Flatulence, gassy stomach - Poor digestive system

Break out, rashes, itchy skin, bad sweat, mucus secretion, dandruff - Poor liver function, poor colon health and elimination system

Mucus production such as, phlegm, running nose - Poor lung function, passing out phlegm is also a sign of detoxification

Nasal bleeding - May be a sign of anaemia

Muscles and joints are aching and pain - Acidic body, toxins accumulated at the affected area

Increased pain in affected part of body - Speed up the healing process

Insomnia or hyperactive - Poor nervous system

Irregular period, changes in period, itchy bottom, increased mucus secretion - Hormonal imbalance, in the process of hormone regulation

Bleeding with bowel movements - May be haemorrhoid

Dizziness, hunger - Hypoglycemia, anaemia

Nausea, constipation, hiccups - Poor digestive system, liver problem

Slight edema (swelling) - Kidney problem

Reference: Dr. Mary Ruth Swope, Columbia Unversity


masa saya mula2 makan supplement dulu mmg ada rasa pening2... mungkin sebab badan nih mmg dah lama tak "disuap" supplement sebab tu laa ada healing crisis pening2 tu. alhamdulillah dah lelama consume mmg rasa tak lengkap kalau tertinggal makan. hope customer yang kat luar sana tu kalau ada masalah apa2... atau dah makan tapi tak berkesan jgn segan2 nak buat pertanyaan. mungkin saya boleh consult ker... hampir semua jugak saya dah cuba... skang nih nak maintain yang saya betul2 suka... huhu... pilih kasih gitu. yang penting kita kena tau yang setiap efek tu bukan datang sekelip mata esp set slimming. kalau hari nih makan esok dah kurang 3kg... mau bungkus perniagaan Dr. ***y nanti... kita kena sabar dan istiqamah. jangan terlalu tinggi menggunung harapan tu... target turun sikit2... mcm customer saya tu... dia dapat turun sebulan 2kg pun dah happy.. yang penting muat baju pengantin.... katanya. untuk yang dah kahwin dan mengalami masalah berat badan, better kurangkan berat badan kalau nak hamil sebab nanti lutut yang terseksa nak menanggung beban ibu dan anak... sian lutut kita kan... kan.. :)

untuk anda yang ingin mendapatkan trial pack shaklee bolehlah membuat tempahan secara online atau membuat pertanyaan melalui email or sms or tepon saya di 0127640760. sudi2kan.

1 ulasan:

eazy n atief berkata...

mohon share ni ke blog eazy ye :) eazy akan link kan blog cikpau.
btw,im taking shaklee supplement too.